Czekoladowiec z burakami (brownie)

Sprytny czekoladowiec z burakami (brownie) to podstępne ciasto w którym właśnie buraki odgrywają równie ważną rolę co czekolada! Podstępną, bo jeśli nie zdradzisz tajemnicy o tym czerwonym warzywie dodanym do ciacha, to gwarantuję Ci, że nikt się nie zorientuje 🙂

Przygotowanie - 10m

Przygotowanie

Pieczenie - 30m

Pieczenie

liczba porcji 16

Liczba porcji

Trudność

Trudność

 

 

 

 

 

Myślę, że nikogo już nie dziwi ciasto marchewkowe, ale taki sprytny czekoladowiec z burakami (brownie) to jednak coś fantastycznego. Osobiście zakochałam się w tym cieście i mam zamiar je robić bardzo często, z czego moje biodra zadowolone nie będą 🙂

Ciacho jest mega łatwe, mega szybkie, a do tego może być mega zdrowe. Wystarczy, że zamienisz mąkę pszenną na mąkę razową albo inną ciemną, a zamiast zwykłego cukru dodasz brązowego, albo miodu – trzeba eksperymentować 🙂 Następnym razem dodam do ciasta orzechów. Oczywiście dam Wam znać jak wyszło, chyba ze ktoś z Was wcześniej się podejmie tej próby i napisze w komentarzu jak smakuje 🙂

Składniki na ciasto:

  • 250 g masła
  • 300 g czekolady ciemnej (ja użyłam 150 g mlecznej, 150 g gorzkiej)
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 g ugotowanych i startych na tarce buraków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka

Wykonanie ciasta:

Masło wrzuć do małego garnuszka i podgrzewaj aż do roztopienia. Gdy osiągnie odpowiednią konsystencję wrzuć do niego pokruszoną czekoladę i mieszaj garnkiem (albo drewnianą łyżką), aż się roztopi w maśle. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.

W czasie kiedy masło z czekoladą się studzą, wbij jajka do dużej miski, dodaj cukier i wymieszaj wszystko rózgą, do połączenia składników. Gdy już jajka z cukrem się połączą (cukier nie musi się rozpuścić), dolej do masy małym strumieniem przestudzone (nie musi być zimne, ale nie może być gorące) masło z czekoladą i ponownie wymieszaj.

Dodaj pozostałe składniki, czyli: mąkę, proszek do pieczenia oraz ugotowane i starte na tarce buraczki i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Masa będzie gęsta i kleista. Przelej ją do blaszki o wymiarach 18 x 28 wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170 stopni przez 30 minut*.

* Zależnie od tego jaką konsystencję ciasta chcesz uzyskać, tak długo piecz ciasto. Jeśli ma mieć konsystencję amerykańskiego brownie, wówczas w środku powinno pozostać lekko kleiste (czas pieczenia około 25 minut), jeśli życzysz sobie mieć je bardzo dobrze wypieczone, to na taką formę wystarczy około 35 minut. 30 minut to czas na bardzo wilgotne ciasto.

Propozycja podania:

Gotowe i wystudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub kakaem.

 

Może Ci się również spodoba