Jeszcze ciepłe drożdżówki z porzeczkami, czyli porzeczkowe LOVE

Pamiętasz ciasto drożdżowe z dzieciństwa? Ja pamiętam je jako pyszny, maślany placek w rodzinnej blaszce, koniecznie z kruszonką. Już czerstwe idealnie nadawało się do maczania w herbacie z cytryną podanej w szklance w srebrnym koszyczku z uchem 🙂 Czasem Babcia piekła je z rabarbarem, czasem z truskawką, ale nie pamiętam wydania z porzeczkami. Nie przeszkodziło mi jednak, aby taki przepis przetestować. Właśnie na ciepłe drożdżówki z porzeczkami. Ciepłe, bo najlepsze są podane jeszcze delikatnie ciepłe. Na drugi dzień, chociaż nadal pyszne, to jednak te świeżutkich nie przebiją.

Drożdżowe Babci było świeżutkie dłużej – przynajmniej tak je pamiętam. Było mięciutkie przynajmniej kilka dni. Nie mam przepisu Babci i już nigdy mieć nie będę, ale może kiedyś uznam, że już znalazłam.

Składniki na bułeczki:

  • 530 g mąki pszennej dobrej jakości, koniecznie przesianej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 110 g  drobnego cukru
  • 1 + 1 jajko do posmarowania gotowych bułek
  • 4 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 60 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • pół laski wanilii (lub czubata łyżka cukru wanilinowego)
  • szczypta soli
  • 300 g porzeczek (mogą być różnych kolorów)

Ciepłe drożdżówki z porzeczkami – wykonanie:

Wykonaj zaczyn do ciasta drożdżowego – wg przepisu, który znajdziesz tutaj. Jeśli natomiast używasz drożdży suchych (16 g) – dosyp je do przesianej mąki.

Mąkę przesiej do dużej miski i wymieszaj z zaczynem (lub z suchymi drożdżami) – ja do wyrabiania ciasta drożdżowego używam stojącego miksera z uchwytem w kształcie haku. Następnie dodaj pozostałe składniki, czyli: cukier, jedno jajko, 4 żółtka*, szczyptę soli i wanilię. Wyrabiaj masę około pięciu minut, a następnie, ciągle mieszając – dodaj cienkim strumieniem roztopione i ostudzone masło. Ponownie wyrabiaj około 5 minut.

Połączone w jednolitą masę ciasto uformuj delikatnie w kulę (jeśli bardzo się klei, możesz delikatnie podsypać je mąką) wyłóż do wysmarowanej cienką warstwą oliwki miski (aby łatwiej rosło po ściankach), przykryj najlepiej kuchenną, czystą ściereczką i odstaw w ciepłe, ale nie nasłonecznione miejsce. Ciasto na ciepłe drożdżówki z porzeczkami powinno podwoić swoją objętość – zajmie to około godziny do półtorej.

Zanim weźmiesz się za wyrośnięte ciasto drożdżowe przygotuj ekspresową kruszonkę. Potrzebne Ci będą:

Składniki na kruszonkę:

  • 60 g masła
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g cukru (najlepiej drobnego, do wypieków)

Wykonanie kruszonki:

W rondelku podgrzej masło aż do roztopienia, a następnie, już na wyłączonym gazie – dodaj pozostałe składniki. Wszystko delikatnie wymieszaj i rozkruszaj palcami, aż do uzyskania fajnej kruszonki. Gotowe!

Na dwóch blachach wyłóż starannie papier do pieczenia. Wyrośnięte ciasto krótko wyrób ręką – tylko po to aby usunąć z niego nadmiar powietrza. Przygotuj sobie na płaskim talerzyku około dwóch łyżek mąki pszennej. Oprószonymi dłońmi odrywaj z ciasta kawałki wielkości piłki tenisowej i delikatnie uformuj je w kulki, które umieszczaj na blachach do pieczenia w dużych odstępach. Na jednej blaszce było u mnie sześć kuleczek. Następnie rozpłaszcz bułeczki otwartą dłonią i posmaruj je pozostałym, rozkłóconym jajkiem z łyżką wody. Na każdej drożdżówce umieść garść porzeczek – delikatnie jakby wciskając je w bułkę. Jako ostatnią warstwę, dosyć równomiernie, rozsyp przygotowaną wcześniej kruszonkę. Drożdżówki ponownie przykryj ściereczkami i odstaw do wyrośnięcia (również powinny podwoić objętość).

Po około czterdziestu minutach piecz je w nagrzanym do 180°C przez 15-16 minut na środkowej kratce. Ja piekłam każdą blaszkę oddzielnie – żeby równo się rumieniły. Upieczone, jeszcze ciepłe drożdżówki z porzeczkami przełożyć najlepiej na kratkę (żeby nie zaparowały od spodu) – najlepiej smakują po około 15 minutach – porzeczkowe love pełną gębą! <3

*pozostałe białka możesz zamrozić – będą idealne na bezę, lub możesz też zrobić z nich omlet.

Smacznego!

Gosia

 

 

 

Może Ci się również spodoba