Ekspresowe ciasto z gruszkami

To ciasto z gruszkami jest idealne w każdym calu. Ma w sobie wszystko to, co tygryski lubią najbardziej – czekoladę, kakao, cukier, owoce i krótki czas przygotowywania.

Już podczas tych dziesięciu minut, których potrzebujesz na jego przygotowanie w domu rozniesie się piękny cynamonowo-piernikowy zapach. Po upieczeniu można jeszcze zgrzeszyć polewając ciasto czekoladową polewą, chociaż i bez niej jest bardzo wilgotne i znika szybciej, niż się je robi.

Jest idealne nie tylko na święta. Jeśli nie lubisz przyprawy piernikowej, która właśnie nadaje taki klimat, możesz spokojnie jej nie dodawać – wówczas możesz je przygotowywać całorocznie. Gruszki możesz spokojnie zastąpić np miękkimi jabłkami, śliwkami czy bananem – pełna dowolność.

Podaję wymiary w szklankach, żeby jego wykonanie było jeszcze bardziej ekspresowe!

P.S. Do jego wykonania nie musisz mieć nawet miksera – chociaż fakt, może ułatwić życie 😛

P.S. 2 Rzadko to mówię – ale jestem dumna z tych zdjęć! Może kiedyś zagoszczą w książce? Któż to wie 🙂

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru brązowego (może być również biały)
  • 0,25 szklanki kakao
  • 0,5 szklanki oleju, rozpuszczonego oleju kokosowego, lub rozpuszczonego masła
  • 3 dojrzałe gruszki
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki przyprawy do pierników dla świątecznego smaku
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki imbiru (jeśli lubisz lekko pikantny posmak)
  • 0,25 szklanki grubego cukru do posypania wierzchu

Ewentualnie na polewę:

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • mogą być również płatki migdałowe

Wykonanie:

Przygotuj formę do pieczenia. Ja użyłam okrągłej formy o średnicy około dwudziestu pięciu centymetrów. Wyłóż ją papierem do pieczenia lub po prostu wysmaruj masłem i podsyp bułką tartą. Piekarnik ustaw na 180 stopni.

W dużej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki zaczynając od połączenia jajek z brązowym cukrem. Następnie do białej masy powoli wlewaj olej (lub inny płynny tłuszcz w temperaturze pokojowej).

W innej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki – czyli mąkę z przyprawami i z kakao.

Do misy z wyrobionymi jajkami z cukrem i olejem dodaj powoli sypkie składniki i wymieszaj tylko do ich połączenia. Przelej do przygotowanej formy. W cieście ułóż połówki lub ćwiartki obranej i pozbawionej gniazd nasiennych gruszki. Tak przygotowane ciasto z gruszkami posypałam jeszcze ćwiartką szklanki grubego cukru, który po upieczeniu fajnie chrupał między zębami 🙂

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).

Przestudzone ciasto możesz jeszcze polać czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką połączoną z cukrem

Może Ci się również spodoba