Dyniowy sernik z czekoladą i jeżynami

Dyniowy sernik z czekoladą to must have jesiennego menu. Najlepiej smakuje do świeżo zaparzonej herbaty żurawinowej z cytryną. Lekko słodki, łatwy do zmodyfikowania na sernik low fit. Piekłam go w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest bardzo jędrny w swojej konsystencji. Bardzo wilgotny i totalnie nieprzesuszony. Sprawia wrażenie trochę amerykańskiego – kremowy w konsystencji, rozpływający się w ustach.

Puree dyniowe warto od razu zrobić w dużej ilości i zawekować, lub wykorzystać do wszystkiego – dopóki mamy możliwość korzystania z tego cudownego warzywa. Dynię uwielbiam pod każdą postacią, pomimo tego, że nauczyłam się ją jeść dopiero gdy sama zaczęłam gotować. W domu jej nie jadłam, bo po prostu Mama jej nie przygotowywała, Babcia czasem robiła dynię w zalewie octowej.

A Ty znasz dynię ze smaków dzieciństwa?

Dyniowy sernik z czekoladą – składniki:

Spód:

  • 150 g ciasteczek czekoladowych – obojętnie jakich, ja użyłam kakaowych herbatników oblanych czekoladą
  • 50 g masła roztopionego

Masa serowa:

  • 400 g sera na sernik – dobrze zmielonego tłustego sera, lub dobrej jakości sera z wiaderka
  • 100 g sera mascarpone (możesz zamiast niego dodać po prostu więcej sera na sernik)
  • 100 g cukru bądź innego słodzika
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki dyniowego puree
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

Dyniowy sernik z czekoladą – wykonanie:

Przygotowanie:

Do przepisu użyłam mniejszej formy na tort niż zwykle – bo o średnicy 12 centymetrów (standardowa ma ich dwa razy więcej). Jeśli chcesz upiec dyniowy sernik z czekoladą w większej odsłonie – pomnóż składniki razy dwa, nie zmieniając czasu pieczenia. Natomiast niezależnie od wielkości użytej przez Ciebie formy, musisz ją dobrze zabezpieczyć, aby nie przedostała się do środka woda – gdyż ciasto będzie się piekło w kąpieli wodnej. Do tego celu użyj folii aluminiowej, którą obficie zabezpiecz formę z zewnątrz.  W środku natomiast użyj papieru do pieczenia (będzie zbędny jeśli używasz formy silikonowej do pieczenia).

Spód:

Spód na dyniowy sernik z czekoladą nie wymaga wielkiego zachodu. Ciasteczka dokładnie rozkrusz w malakserze. Następnie dodaj do nich roztopione masło (możesz do tego celu wykorzystać mikrofalówkę). Jeśli masz ochotę na baaardzo czekoladowy spód – dodaj kakao albo rozpuszczoną czekoladę. Wszystko dokładnie zmiksuj. Gotową masą wyłóż dokładnie dno tortownicy oraz boki do około 1/3 wysokości – da to ładny efekt po wyjęciu upieczonego już ciasta. Tak przygotowaną formę wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika do 160 stopni i piecz przez około 8 do 10  minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i pozwól aby  spód przestygł.

Masa serowa:

Pamiętaj, aby około dwie godziny przed pieczeniem wyjąć wszystkie składniki na dyniowy sernik z czekoladą na blat kuchenny – powinny mieć równą, pokojową temperaturę. Ser umieść w misie miksera i chwilę pomieszaj, aby jego konsystencja się wyrównała. Następnie dodawaj po łyżce mascarpone, po jednym jajku, puree z dyni, cukier oraz inne przyprawy. Wszystko dodawaj stopniowo – czekając aż masa serowa wchłonie dodany składnik. Na sam koniec dodaj przesianą przez sitko mąkę (aby nie skawaliła się w cieście w jednym kawałku).

Gotową masę przelej na wystudzony spód. Formę z sernikiem umieść w większym naczyniu (np blacha do pieczenia) wypełnionym do 1/3 wysokości wrzącą wodą. Całość ostrożnie wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (najlepiej z termoobiegiem) i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Po piętnastu minutach pieczenia ponownie zmniejsz temperaturę – tym razem do 110 stopni i piecz przez 90 minut. Dobrze upieczony sernik będzie nadal sprężysty na środku.

Ostudź w lekko uchylonym piekarniku, a następnie umieść w lodówce. Dyniowy sernik z czekoladą podawaj dobrze schłodzony. Możesz przygotować do niego polewę czekoladową – ja tak zrobię następnym razem.

Smacznego!

Gosia

 

Może Ci się również spodoba