Home PrzepisyDzisiaj mi się nie chce Owsiany schabowy

Owsiany schabowy

by Gosia Socha

Aaaaaaaa, potrzebny ekspresowy obiad na już! Wróciliśmy ostatnio ze spaceru okropnie głodni i wcale nie mieliśmy ochoty na długie eksperymenty kuchenne. W lodówce kawałek mięsa wieprzowego (czytaj schaboszczaka), w szufladzie w lodówce … cebula. Co teraz? Owsiany schabowy 🙂

Przygotowanie - 5m

Przygotowanie

Smażenie - 15m

Smażenie

liczba porcji 2

Liczba porcji

Trudność

Trudność

 

 

 

 

Dzięki Bogu mamy zamrażarkę w której znalazła się między innymi paczka mrożonych warzyw.  Dodatkowo po szybkiej analizie spiżarki jako dopełnienie obiadu (czytaj „zapchajdziura” ;)) został wybrany ryż. Wbrew pozorom wyszedł z tych lichych składników niezły obiad. Co lepsze stosunkowo zdrowy! Schabowe zrobiłam na teflonowej patelni z odrobiną oleju rzepakowego w niecodziennej panierce, bo składającej się z płatków owsianych i jajka.

Po 20 minutach szamaliśmy już swoje obiadki i byliśmy z tego tytułu super szczęśliwi 🙂  Natomiast owsiane schabowe tak nam zasmakowały, że na drugi dzień również zagościły na naszym stole.

Składniki:

  • 2 plastry schabu bez kości
  • 1 jajko
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • Sól i pieprz
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju (do smażenia)
  • 150 g ryżu
  • 1 mała cebula pokrojona w kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w drobniutką kostkę
  • 200 g mrożonych warzyw

Wykonanie:

Ponieważ z tego wszystkiego ryż gotuje się najdłużej, bo około 12-15 minut – wstaw ryż na gotującą się osoloną wodę*.

Na rozgrzaną patelnię dodaj jedną łyżkę oleju oraz cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj czosnek, następnie po minucie mrożone warzywa. Posól, popieprz oraz dodaj dodaj pół łyżeczki tymianku do warzyw. Mieszaj je od czasu do czasu.

Rozgrzej drugą patelnię na mięso. W tym czasie delikatnie rozbij kotlety, posól, popierz oraz posyp suszonym tymiankiem. Mięso obtocz w jajku a następnie płatkach owsianych – powtórz tą czynność dwukrotnie. Tak opanierowane owsiane schabowe połóż na rozgrzany olej, na średni ogień i smaż z każdej strony przez około 3-4 minuty na średnim ogniu. Nie przekręcaj kotletów bez potrzeby, gdyż panierka jest dosyć „ruchoma”.

Ugotowany ryż dodaj do warzyw na patelni i wszystko razem wymieszaj oraz dopraw do smaku jeśli to konieczne. Mi zostało trochę jajka z panierowania kotletów – dodałam do niego trochę kurkumy dla koloru, odrobinę mleka (chlust), wymieszałam i dodałam na koniec do ryżu z warzywami – świetnie zabarwiło ryż, trochę go połączyło z warzywami i nic się nie zmarnowało 🙂

Owsiany schabowy gotowy! Smacznego ekspresowego obiadu życzę 🙂

* Jeśli używasz ryżu sypanego potrzebujesz o połowę więcej wody niż ryżu (czyli jeśli masz 1 szklankę ryżu, to wody potrzebujesz 1.5)

You may also like