Crumble, czyli owoce pod kruszonką – pyszny i najszybszy deser

Wspaniały, pyszny, łatwy a przede wszystkim szybki deser. Crumble, czyli owoce pod kruszonką szczególnie lubię właśnie w sezonie jesienno-zimowym, gdyż właśnie teraz wszystko co ciepłe jest dobre. Ciepłe owoce, pod chrupiącą kruszonką w pysznym, owocowym sosie zawsze i wszędzie się sprawdzą.

Ten deser znika w mgnieniu oka niezależnie od użytych w nim owoców. Świetnie sprawdzą się tutaj truskawki, maliny, jeżyny, brzoskwinie, gruszki, jabłka i wszystkie inne które lubisz na ciepło. Z kruszonką również możesz eksperymentować. Idealnie sprawdzą się w niej inne płatki, kakao, orzechy czy wiórki kokosowe. Potrzebujesz świątecznego przepisu? Użyj jabłek, gruszek i śliwek, do kruszonki dodaj orzechy włoskie, dopraw wszystko cynamonem , skórką z pomarańczy i idealny deser gotowy 🙂

Owoce pod kruszonką możesz podać na ciepło – tylko lekko przestudzone, najlepiej z gałką waniliowych lodów (ja tak lubię najbardziej). Na zimno też jest pyszna!

Składniki (na około 6 osób):

Owoce:

  • około 1.5 kg owoców (ja tym razem użyłam świeżych śliwek i gruszek, oraz dodałam mrożone wiśnie, maliny i czarną porzeczkę)
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczenej
  • laska wanilii lub cukier waniliowy – 1 łyżka
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu (do jesiennej wersji jest idealny – działa rozgrzewająco)
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 1 łyżka masła

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej (ja użyłam pełnoziarnistej)
  • 1/2 szklanki płatków błyskawicznych (ja użyłam owsianych)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych (lub inne orzechy) – opcjonalnie
  • szczypta soli

Dodatkowo – cukier puder do posypania, ewentualnie lody waniliowe, lub gęsty jogurt grecki do podania.

Owoce pod kruszonką – wykonanie:

Piekarnik ustaw na grzanie góra dół bez termoobiegu na temperaturę 190 stopni. Kratkę do pieczenia ustaw na środkowej części piekarnika.

Prostokątne naczynie żaroodporne* o standardowych wymiarach wysmaruj jedną łyżką masła. Owoce oczyść z pestek i szypułek. W razie konieczności – pokrój na mniejsze części. Ja śliwki pokroiłam wzdłuż na cztery na następnie w sporą kostkę. Okrągłe śliwki na ćwiartki. Ogólnie – owoce powinny być widoczne i nie rozgotować się podczas pieczenia. Przygotowane owoce umieć w naszykowanej brytfannie i skrop sokiem z cytryny. Przez małe sitko posyp je mąką ziemniaczaną, a następnie posyp przyprawami i skórką z cytryny. Na końcu polej je miodem.

Składniki na kruszonkę umieść w malakserze (ja musiałam zrobić zrobić to na dwa razy, bo mój malakser okazał się za słaby). Nie rozdrabniaj ich na pył – mają się połączyć a płatki delikatnie rozdrobnić. Na koniec dodaj płatki migdałowe i  przemieszaj łyżką (!). Możesz również połączyć składniki ręką – wówczas kruszonka będzie miała bardziej wyczuwalną teksturę (no i będzie mniej zmywania :D)

Kruszonkę wyłóż na wierzch owoców. Naczynie wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut, do czasu aż nabierze pięknego, złotego koloru i nie będzie surowa.

Gotową owoce pod kruszonką wyjmij z piekarnika i odstaw na około 15 minut do delikatnego przestudzenia. Podawaj z lodami, jogurtem greckim lub sauté, jedynie posypane cukrem pudrem.

Smacznego :*

Gosia

*Crumble, czyli owoce pod kruszonką możesz upiec w kilku mniejszych formach, czas pieczenia możesz wówczas skrócić o około 5 minut.

 

 

Może Ci się również spodoba