Klasyczna pizza na cienkim cieście – czyli sprzątanie lodówki

Dzisiaj na blogu klasyczna pizza na cienkim cieście – czyli sprzątanie lodówki. Zainteresowani? To zapraszam 🙂

Ciasto jest cienkie, bo takie lubię najbardziej. Jeśli wolisz na grubszym cieście – zrób albo jedną, albo po prostu zwiększ proporcje składników na ciasto. Pizza w każdym razie wychodzi wyśmienita. Serio, dawno nie jadłam tak pysznej pizzy, tym bardziej domowej, jak ta, którą ostatnio popełniłam z okazji dnia pizzy. Zakrawa to o lekki narcyzm, ale cóż – nie będę Was po prostu oszukiwała 🙂

 

Wyrabianie ciasta - 15m

Wyrabianie ciasta

Wyrastanie ciasta - 120m

Wyrastanie ciasta

Przygotowywanie i pieczenie - 20m

Przygotowywanie i pieczenie

Liczba osób 2

Liczba osób

Trudność

Trudność

 

 

 

 

 

Jeśli chodzi o składniki na pizzy – to zawsze jest pełna dowolność. W mojej opinii pizza jest jednym z tych dań, które świetnie „czyszczą” lodówkę z resztek.  Można ją robić i doprawiać na tysiące sposobów, i pod warunkiem, że zrobisz to zgodnie ze swoimi upodobaniami – zawsze będzie Ci smakowała.

Klasyczna pizza na cienkim cieście to hit naszego domu. To przede wszystkim danie proste, zabawne, no i można ją jeść palcami na legalu się przy tym brudząc jak dziecko. Wszystko czego potrzebujesz do szczęścia, to czas na wyrośnięcie ciasta, porządnie nagrzany piekarnik i „make it fun”, reszta zależy wyłącznie od Ciebie.

Składniki na spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej (można zastąpić każdą inną)
  • 100 ml ciepłej wody
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 8 g drożdży suchych instant (lub 25 g drożdży zwykłych)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru

Składniki na pizzę:

  • sos pomidorowy (w wersji expresowej – koncentrat pomidorowy z ketchupem i przyprawami :D) – 10 łyżek
  • 1 ser mozzarella
  • 1/3 szklanki startego sera żółtego
  • oliwki
  • kapary
  • szynka
  • szpinak/rukola

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto – za wyjątkiem oliwy umieść w misie miksera, a następnie za pomocą końcówki do wyrabiania ciast (nazywam ją hakiem pirackim :)), wyrabiaj ciasto na niskich obrotach przez około 5 minut. Dodaj łyżkę oliwy i ponownie wyrabiaj przez 10 minut. W sumie powinno Ci to zająć około 15 minut*. Jeśli natomiast nie posiadasz takiego udogodnienia, jak mikser planetarny – jesteś zmuszona wyrobić ciasto metodą  „made in Italia”, czyli po prostu ręcznie.

Jeśli ciekawi Cię dlaczego ciasto potrzebuje aż tak długiego czasu wygniatania go, to już zaspokajam Twoją ciekawość. Mianowicie chodzi o to, aby gluten w mące oraz drożdże się uaktywniły. Dzięki temu ciasto własnie wyrośnie i będzie prawdziwe lekkie i puchate.

Po wyrobieniu, przełóż ciasto do wysmarowanej oliwą miski. Tą samą oliwą posmaruj wierzch ciasta (żeby nie wysychało). a następnie przykryj je ściereczką. Ważne jest również to, żeby ściereczka nie „wisiała” na grzbiecie miski nad ciastem, a „otulała” samo ciasto – również po to, aby nadmiernie nie wysychało.

Tak przygotowany spód na pizzę odstaw w ciepłe, ale nie za gorące miejsce bez przeciągów na około 1.5 do 2 godzin. U mnie może mało higienicznie, ale ze względu na dość „przewiewną” kuchnię z salonem funkcję odpowiedniego pomieszczenia pełnił iście higieniczny blat w łazience 😀 Przecież i tak będziesz piekła ten spód, więc wszystkie ewentualne żyjątka (fuj!) i tak ulegną eliminacji!

I teraz decyzja należy do Ciebie. Podczas wyrastania spodu możesz przygotowywać, studzić i miksować domowy sos do pizzy, smażyć pieczarki, cebulę, czy cokolwiek innego Ci nie przyjdzie do głowy. Albo po prostu wykorzystać go w inny – mniej lub bardziej „zdrowo-egoistyczny” sposób. Ja przyznam się, że zrobiłam domowy sos na bazie pomidorków koktajlowych w zalewie (z puszki), świeżej bazylii z dodatkiem soli, pieprzu i cukru.

Gdy ciasto już wyrośnie – wyjmij na na oprószony mąką blat i podziel na dwie części – jedną odłóż na powrót do miski, a drugi albo „wyciągnij” rękoma na cienki placem, lub rozwałkuj. Ja używałam wałka. Taki cienki placek umieść na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Następnie posmaruj sosem pomidorowym (lub dowolnym zamiennikiem), posyp serami i wybranymi dodatkami. Wstaw do piekarnika nagrzanego  na maksymalną temperaturę – 250 stopni z funkcją pieczenia góra i dół. Czas pieczenia to około 12 minut.  Z drugim kawałkiem ciasta na pizzę postępuj analogicznie.

*Jeśli używasz świeżych drożdży, musisz przygotować najpierw zaczyn. Drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłego mleka, następnie dodaj cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Wyrośnięty zaczyn dodać do mąki już na pierwsze pięć minut wyrabiania. Pozostałe kroki pozostają niezmienione.

I voila! Klasyczna pizza na cienkim cieście jest gotowa do podania.

Smacznego!

Gosia

P.S. Z góry Cię przepraszam za kiepskie zdjęcia, ale pizzę robiłam meeeega późno, światło było kiepskie, a i ja już odrobinę oklapła z sił i inwencji do kreatywnych i ładnych foteczek. Mam nadzieję, że wyjątkowo przymkniesz na to swoje piękne oko 🙂 Ja ze swojej strony mogę Cię zapewnić, że jeśli przy następnej pizzowej okazji będę mogła zrobić piękne zdjęcia – to tak właśnie uczynię i je wówczas tutaj umieszczę.  Młaaa  :*

Może Ci się również spodoba

  • Nina Kucińska

    Gosia, nie wpisałaś ile drożdży potrzeba do ciasta 🙂 No chyba , że to ciasto bez drożdży 🙂

    • Z drożdżami oczywiście 🙂 Już poprawiłam – dziękuję!
      Miło że zauważyłaś, trzymam kciuki za udaną pizzę <3