Tarta ze świeżymi pomidorami

Wytrawne tarty to danie idealne na wszelkie spotkania, niezależnie od tego, czy to rodzina, przyjaciele czy randka. Tarta ze świeżymi pomidorami, indykiem i mozzarellą, dzięki delikatnym składnikom jest bardzo subtelna w smaku a przy tym po prostu pyszna! Pomidory są słodkie, ser się delikatnie ciągnie, a indyk powoduje, że można się tartą nasycić 🙂

Przygotowanie - 30m

Przygotowanie

Pieczenie - 60m

Pieczenie

liczba porcji 8

Liczba porcji

Trudność

Trudność

 

 

 

 

Składniki na spód do tarty:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła z lodówki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • Szczypta soli

Składniki na farsz do tarty:

  • 200 g filetu z indyka
  • 200 g mozzarelli (2 kulki)
  • 200 g pomidorków koktajlowych (około)
  • 200 g śmietany (18 lub 22%)
  • 2 jajka
  • Przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia i oregano

Wykonanie:

Kruchy spód to najbardziej pracochłonny element z jakiego tarta ze świeżymi pomidorami się składa. Po jego wykonaniu, dalsze przygotowania to pestka!

Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj pokrojone w małe kawałki dobrze schłodzone masło, jajko oraz szczyptę soli*. Siekaj nożem aż do powstania kruszonki. Dodaj łyżkę zimnej wody, i zagniataj ciasto do połączenia się składników w jedną masę. Uformuj kulę, rozpłaszcz, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na minimum godzinę.

Ciasto wyjmij z lodówki, odwiń z folii i połóż na podsypanym mąką blacie. Posyp mąką również z góry i rozwałkuj na placek o większej średnicy niż forma na tartę.  Rozwałkowany blat z kruchego ciasta delikatnie nawiń na wałek (nie ściśle) i przełóż do formy do pieczenia. Wyłóż nim dno i boki formy, podlepiając w brakujących miejscach. Spód podziurkuj widelcem. Wstaw do lodówki na pół godziny.

W tym czasie przygotuj nadzienie do tarty. Filet z indyka przekrój na kotlety, dopraw je solą, pieprzem oraz suszonymi przyprawami i podsmaż najlepiej na patelni grillowej. Podsmażone pokrój w kostkę lub w paski. Mozzarellę pokrój w dużą kostkę lub plastry, a pomidorki koktajlowe na połówki.

Śmietanę roztrzep z jajkami, solą, pieprzem i suszonymi ziołami.

Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Ciasto przykryj szczelnie folią aluminiową i obciąż suchą fasolą, ryżem lub ceramicznymi kulkami. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Usuń folię z obciążeniem, a spód tart ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. Ciasto powinno mieć lekko złoty kolor.

Na podpieczonym spodzie ułóż kawałki usmażonego indyka, mozzarelli oraz pomidorków. Wszystko zalej śmietaną z jajkiem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-35 minut. Tarta będzie gotowa gdy wierzch się zarumieni a środek tarty zetnie (nie może się trząść).

Tarta ze  świeżymi pomidorami świetnie smakuje podawana lekko lub kompletnie wystudzona.

Smacznego!

 

*Jeśli przygotowujesz spód na stolnicy, z mąki usyp kopczyk i dodaj pozostałe składniki, a następnie zagarniaj mąkę do środka (najlepiej długim nożem – jednocześnie „przesiekując” ciasto).

Może Ci się również spodoba