Home PrzepisyPrzyjazd Teściowej Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

by Gosia Socha

Znajdziesz tutaj przepis na standardowe ciasto marchewkowe jest niezawodnie szybkie i pyszne zarazem. Szybkość jest niezmiennie ważna w moim życiu, gdyż tygodniu temu w naszym domu zagościł mały człowieczek. Czasu na eksperymenty kuchenne jest odrobinę mniej i na wagę złota stają się właśnie takie przepisy.

Przygotowanie - 10m

Przygotowanie

Pieczenie - 60m

Pieczenie

liczba porcji 12

Liczba porcji

Trudność

Trudność

 

 

 

 

Właśnie takie ciasto marchewkowe umożliwi w sposób szybki, ale efektowny przyjęcie przyjaciół w mieszkaniu. Tym bardziej jeśli wśród nich są pasjonaci słodkości – wtedy ciacho jest wręcz obowiązkowe a przynajmniej mile widziane 🙂

Ciasto marchewkowe ma wiele odsłon, i chyba już nikogo nie zdziwi robienie ciasta z dodatkiem warzyw. Jednak to ciacho ma jedną podstawową zaletę– robi się je dosłownie w 10 minut i to bez potrzeby miksowania, gotowania itp. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przelać ciacho do formy, wstawić do piekarnika i gotowe 🙂

Przepis jest fantastyczny dla młodych, zaganianych mamusiek. Wiem, bo sprawdziłam na sobie! I ma jeszcze jeden plus – mogą  go jeść również matki karmiące! Jak dla mnie ekstra!

Przepis znalazłam na stronie www.babyonline.pl

Składniki na ciasto:

  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta kardamonu mielonego
  • 2 szklanki utartej surowej marchewki
  • ½ szklanki rodzynek
  • Szczypta soli

Wykonanie ciasta:

Jajka wbij do sporej miski, dodaj cukier i wymieszaj wszystko trzepaczką. Dodaj przyprawy: cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, sól oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj. Następnie dolej olej, wsyp mąkę, startą na drobnej tarce marchewkę oraz rodzynki – wszystko wymieszaj do połączenia się składników.

Tak przygotowane ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 minut.

Ta dam – ciasto gotowe 🙂

Propozycja podania:

Ciasto pięknie prezentuje się posypane cukrem pudrem, lub z kremem z serków mascarpone.

 

 

You may also like