Domowy rosół

Prawdziwy, klasyczny, domowy rosół, przepełniony smakiem dużej ilości mieszanego mięsa i warzyw. Mocno doprawiony. Gotuje się go bardzo długo, w niewielkiej ilości wody, właśnie po to, aby wszystkie smaki odnalazły się w tym tradycyjnym i odświętnym daniu.

Przygotowanie - 15m

Przygotowanie

liczba porcji 8

Liczba porcji

Trudność

Trudność

 

 

 

 

Składniki domowy rosół:

  • 1 oczyszczona kura
  • 0,5 kg wołowiny (np. szponder)
  • 0.5 kg marchwi
  • 0,5 kg pietruszki
  • 1 średni seler
  • 3 cebule
  • 1 duży por
  • ¼ kapusty włoskiej
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 2 łyżki soli
  • 5 liści laurowych
  • 5 goździków
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek lubczyku

Wykonanie:

Kurę podziel na części. Szponder (lub inny kawałek wołowiny) porządnie umyj pod bieżącą, zimną wodą  i oba mięsa włóż do garnka. Warzywa umyj i obierz ze skórki i umieść w garnku z mięsem (możesz je pokroić na połówki). Mięso i warzywa zalej około 3 litrami zimnej wody (tyle, aby ledwie przykryła zawartość garnka). Dodaj pieprz, liście laurowe, goździki, czosnek i ziele angielskie.

Cebuli nie obieraj z łupinek, przekrój na pół i albo opal nad palnikiem, lub ustaw piekarnik na funkcję grilla i tam “zaczerń” cebulę. Musi być bardzo dobrze podpieczona – bo to właśnie w niej tkwi tajemnica pięknego koloru jakim domowy rosół będzie raczył podniebienia gości. Tak przygotowaną cebulę włóż do garnka.

Całość doprowadź szybko do zagotowania i zmniejsz ogień do minimum. Za pomocą łyżki ściągnij wszystkie farfocle (szumowiny). Domowy rosół powinien “pyrkać” z lekko uchyloną pokrywką na małym ogniu przez 4 godziny. Dopiero teraz dodaj sól oraz pęczki natki i lubczyku. Ponownie gotuj na małym ogniu przez jeszcze godzinę.

Przed podaniem koniecznie spróbuj, czy rosół nie wymaga doprawienia solą i pieprzem.

Domowy rosół najlepiej podawać z makaronem i pokrojoną w kosteczkę marchewką z rosołu. Koniecznie posyp posiekaną natką!
Smacznego 🙂

You may also like...

  • Tak. Kapusta włoska dodaje zdecydowanie lepszy smak rosolkowi. 🙂

    • Dominika, zdecydowanie sie zgadzam 🙂 W ogole warzywa odgrywaja wrecz kluczowa role 🙂

  • Zaskoczyły mnie goździki, na pewno spróbuję !

    • Gozdziki w malej ilosci dodaja odrobine slodyczy 🙂

  • My jeszcze dajemy odrobinę świeżego imbiru. Taka zimowa wersja na przeziębienie 🙂 A ostatnio udało nam się zdobyć wiejską, szczęśliwą kurę. To dopiero był rosół 😀 Pozdrawiam.

    • Justyna, ale mi narobilas smaka na taki rosol ze szczesliwej kurki! 🙂 Mniaaaaaam! A z imbirem moze byc ciekawie 🙂

      • Imbir dodaje ostrości i egzotyki 😉

        • A do tego paseczki z wolowiny i grzybki mun 😀 Mniam! 🙂
          Juz sie nie moge doczekac 🙂

          • Teraz ja zgłodniałam 😉 Dobrze, że coś pysznego przygotowuje się właśnie w kuchni. Chyba sos na bazie mielonej wołowiny.. albo zupa 🙂

          • Justyna, ja bede w weekend gotowala rosolek, a jak Twoj sos vel zupa? 🙂

          • Mój domowy kucharz zrobił zarówno sos do makaronu, jak i zupę. Wczoraj był sos z kluseczkami gnocchi a dziś będzie zupa gulaszowa. Pycha 😀

  • Pycha, uwielbiam rosół, a Twój jest bardzo bogaty.

    • Magda, dziekuje! Gwarantuje Ci, ze w smaku jest jeszcze lepszy niz wyglada na zdjeciu 🙂