Słoneczna tarta – z kurczakiem i warzywami

Słoneczna tarta – z kurczakiem i warzywami to pomysł na proste danie idealne na każdą porę dnia. Podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale sprawdzi się jako ciepły posiłek w pracy – nawet po użyciu mikrofali smakuje super. Jest przepełniona smakiem jesienno-zimowych warzyw. Słodka, pieczona papryka smakuje idealnie w połączeniu z delikatną cukinią. Sycące mięso, brokuły i kruchy spód, do którego dodałam mąkę razową 2000 przez co spód stał się troszkę twardszy, ale zdrowszy.

Przygotowanie - 45m

Przygotowanie

Pieczenie - 60m

Pieczenie

liczba porcji 4

Liczba porcji

Poziom trudności - średni - mikro

Trudność

 

 

 

 

Składniki na spód dużej tarty:

  • 3 szklanki mąki (ja dałam pół na pół mąkę pszenną i razową)
  • 200 g zimnego masła
  • 2 jajka L
  • 4 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

  • 400 g piersi z kurczaka lub indyka
  • 1/2 główki brokuła
  • 1 czerwona papryka (lub dwie, jeśli są mniejsze)
  • 1 cukinia
  • 100 g sera feta
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 4 jajka L
  • 100 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 ząbki czosnku
  • suszone zioła prowansalskie (ok. 1 łyżki)
  • suszone oregano (1 łyżka)
  • słodka papryka (1 łyżka)

Wykonanie:

Przygotowywanie tarty zacznij niekonwencjonalnie, bo od …papryki! Umyj ją, osusz, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne wraz z pestkami. Ustaw piekarnik, najlepiej na funkcję grilla (lub, jeśli nie posiadasz, na pieczenie od góry) i na temperaturę 210 stopni. Połówki papryk ułóż skórką do góry na małej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop oliwką z oliwek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz acz do zaczerniania skórki. Po około 15 minutach, taką spieczoną paprykę przełóż do foliowego woreczka i zawiń szczelnie, żeby zaparowała.

Mąkę przesiej do dużej misy, dodaj jajka, śmietanę, sól oraz małe kawałki zimnego masła. Wszystko razem siekaj, aż do uzyskania drobnych kawałeczków masła. Następnie zagnieć jednolite ciasto, które rozwałkuj na placek o średnicy większej niż forma do tarty. Placek przełóż na formę i wylep ciastem spód i boki. Ciasto na dnie nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na 10 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Następnie wyjmij schłodzony spód i piecz przez 15 minut na środkowej kratce.

Wstaw wodę na brokuły, a gdy się zagotuje – posól i włóż różyczki brokuła. Gotuj bez przykrycia około 4 minut – brokuł powinien być jeszcze al’dente.

Kurczaka (lub indyka) umyj pod bieżącą wodą i osusz za pomocą papierowych ręczników. Z filetów wykrawaj cienkie (około 1 cm) talarki, lub pokrój mięso w kostkę – zależnie od upodobań. Mięso przełóż do miski, dodaj jedną łyżkę oliwy, przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku, sól, pieprz oraz 1/2 łyżki ziół prowansalskich. Wszystko razem wymieszaj i podsmaż na rozgrzanej patelni, najlepiej w dwóch partiach na dużym ogniu do uzyskania delikatnie rumianego koloru. Mięso w środku może pozostać lekko różowe, ale bez obaw, bo dopiecze się w piekarniku.

W czasie, kiedy kurczak się podsmaża, umyj i pokrój w półcentymetrowe talarki cukinię. Do głębokiego talerza wlej dwie łyżki oliwy, dodaj do niej 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżkę słodkiej papryki oraz suszonego oregano – wszystko wymieszaj. Plastry cukinii wymieszaj z przyprawioną oliwą i usmaż na patelni po kurczaku na złocisty kolor.

Upieczoną paprykę wyjmij z foliówki i obierz ze skórki (możesz to robić pod małym strumieniem wody). Obraną pokrój na grubsze paski.

Żółty ser zetrzyj na grubej tarce, a fetę pokrój lub pokrusz na kostkę.

Słoneczna tarta – z kurczakiem i warzywami wymaga jeszcze przygotowania jajecznej zalewy. Jajka rozbij do misy, dodaj śmietanę, odrobinę startej gałki muszkatołowej, około 1/4 łyżki soli, 1/8 łyżki pieprzu (może być biały) oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko razem dobrze wymieszaj. Jeśli masz takie życzenie – możesz dodać drugie 100 ml śmietanki.

Na podpieczonym spodzie ułóż zblanszowane brokuły, pieczoną paprykę, podsmażonego kurczaka oraz cukinię. Wszystko zalej jajeczną zalewą. Tartę posyp startym żółtym serem oraz pokrojoną fetą.Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez godzinę aż słoneczna tarta – z kurczakiem i warzywami ładnie się zarumieni a masa jajeczna się ścięgnie.

Podawaj lekko przestudzoną.

Smacznego!

20160209_205807-01

Słoneczna tarta – z kurczakiem i warzywami

You may also like...

  • Wyglada smakowicie 🙂

  • Bardzo lubię tarty, a Twoja wygląda smakowicie! Tylko zastanawia mnie, czemu ta papryka trafia do woreczka?

    • Za kare 🙂 Zartuje oczywiscie, juz wyjasniam.
      Pow yjeciu z piekarnika jest diabelnie goraca i ciezko ja przez to obierac z opalonej skorki. Kiedy wlozysz taka papryke do woreczka (lub szczelnego pojemnika), wtedy podczas stygniecia bedzie jednoczesnie parowala w zamknietym „otoczeniu”. Pozwoli to na super latwe sciagniecie opalonej skory.
      Gdyby ostudzic papryke bez folii lub pojemnika, wtedy skora „zacisnie wiezi” z miazszem i bedzie Ci bardzo ciezko ja zdjac.