Owsiane kuleczki z amarantusem

Owsiane kuleczki z amarantusem to idealna, mała, niepozorna ale zdrowa pokusa. Warto mieć kilka takich pod ręką w lodówce, chociaż nie gwarantuję, że zagrzeją w niej na dłużej.

Przygotowanie - 45m

Przygotowanie

liczba porcji 4

Liczba porcji

Trudność

Trudność

 

 

 

 

Świetnie nadadzą się do popołudniowej kawy, na małe spotkanie z przyjaciółką. To również fajna alternatywa dla słodkich batonów do pracy, czy na piknik. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby nie stały na słońcu, bo się po ptostu rozpuszczą.

Pierwszy raz zrobiłam je przy okazji piwa ze kumplami M. Serio! Tak jakoś wyszło, że akurat tego dnia nabrałam na nie ochoty i zaczęłam je robić, po czym okazało się, że wpadają na piwko. No cóż, chipsy też przyszły, ale owsiane kuleczki z amarantusem zarządziły wśród tych, którzy preferują słodkie smaki!

Zostało nam ich kilka w lodówce na następny dzień. Zjedliśmy je do kawy, a żadne ziarenko amarantusa się nie zmarnowało 🙂

Składniki na owsiane kuleczki z amarantusem (25 sztuk):

  • 140 g płatków owsianych górskich
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki suszonej żurawiny (lub rodzynek)
  • 4 łyżki mleka w proszku (może być niemowlęce :-P)
  • ½ szklanki amaratusa (do posypki)
  • 50 g czekolady (najlepiej gorzkiej)
  • 5 łyżek mleka
  • 4 łyżki cukru (może być brązowy)
  • 4 łyżki masła

Wykonanie:

Na ciepłą patelnię wrzuć 2 łyżki masła i gdy tylko zacznie się topić dodaj połowę płatków owsianych oraz płatki migdałowe. Mieszaj, aż będą rumiane i chrupiące. Zdejmij z ognia i wystudź.

Do małego garnka wlej mleko, dodaj do niego cukier oraz pozostałe 2 łyżki masła – zagotuj i zestaw z ognia. Dodaj pokruszoną lub pokrojoną na drobne kawałki czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Wrzuć suszoną żurawinę (lub rodzynki), uprażone płatki oraz drugą połowę surowych płatków. Wszystko dokładnie wymieszaj dosypując w tym czasie mleko w proszku.

Przygotowaną masę schowaj na 10 minut do lodówki, żeby delikatnie się ściągnęła – dzięki temu będzie Ci łatwiej formować z niej kuleczki. Po tym czasie wyjmij masę z lodówki, za pomocą małej łyżeczki nabierz odpowiednią ilość masy i formuj kuleczki o pożądanej wielkości w dłoniach. Obtocz je w nasionach amarantusa i wstaw do lodówki na około 2 godziny, co pozwoli masie się ładnie ściągnąć.

Propozycja podania:

Owsiane kuleczki z amarantusem można dowolnie urozmaicać. Do środka możesz dodawać pokruszone orzeszki, lub nawet całego migdała 🙂 Do obtoczenia świetnie się będzie również nadawało kakao czy wiórki kokosowe. Możesz też zamiast posypki oblać je polewą czekoladową.

 

You may also like...