Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta unoszący się w domu. Większość z nas kojarzy ten zapach bezpośrednio z dzieciństwem. Mi daje on poczucie bezpieczeństwa pomimo tego, że nie pamiętam żeby jakoś często moja Mama piekła drożdżowe ciacha.

Przygotowanie

Wyrastanie

Pieczenie

Liczba sztuk

Trudność
Chciałabym natomiast, aby moje dziecko pamiętało drożdżówki, babki i inne ciasta z domu, a nie tylko z cukierni, stąd też ćwiczę zawczasu 🙂
Rogaliki drożdżowe z serem należą do tych pracochłonnych i czasłochonnych wypieków, więc nie nadają się na każdą niedzielę. Zresztą, jak wszystko co drożdżowe, gdyż ciasto musi mieć czas na to, aby ładnie rosło. Oprócz czasu, niezbędne też jest serce i cierpliwość. Żaden wypiek drożdżowy się nie uda, jeśli nie włoży się w niego „miłości” i spokoju. Zresztą, nie tylko drożdżowy i nie tylko wypiek 🙂
Rogaliki są malutkie, akurat na raz, no maksymalnie dwa razy 🙂 Puszyste, delikatne i mega słodkie, jednak nie w sensie dosłownym. Najlepiej upiec ich od razu większą ilość i mieć na drugie śniadanie, czy do popołudniowej kawy na drugi dzień!
P.S. Niestety nie mam za dużo zdjęć – tego dnia aparat odmówił współpracy 🙁
Składniki na rogaliki:
- 560 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 80 g cukru
- 80 g masła
- ¼ łyżeczki soli
- 2 duże jajka
Składniki na zaczyn drożdżowy:
- 30 g świeżych drożdży
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 1 kopiasta łyżka cukru
- 150 ml ciepłego mleka (nie gorącego!)
Składniki na masę serową:
- 300 g tłustego twarogu
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżki cukru białego
Dodatkowo – jajko i jedna łyżka mleka do posmarowania rogalików oraz cukier puder do oprószenia.
Wykonanie zaczynu drożdżowego:
Do wysokiego naczynia wlej podgrzane, jeszcze ciepłe mleko (zbyt gorące mleko zabije bakterie w drożdżach, więc zaczyn nie wyrośnie). Dodaj pokruszone świeże drożdże i cukier. Wszystko razem dokładnie wymieszaj do momentu aż drożdże się rozpuszczą w mleku. Dosyp mąkę i ponownie wymieszaj. W zaczynie nie powinno być grudek – mogą one uniemożliwić prawidłowy rozrost zaczynu.
Tak przygotowany zaczyn przykryj bawełnianą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
Jeśli chcesz używać suchych drożdży, to potrzebujesz ich 15 gram, a krok z rozczynem możesz pominąć. Suche drożdże wystarczy wsypać do mąki i zarobić ciasto do wyrośnięcia (krok – wykonanie ciasta).
Wykonanie masy serowej:
Czas wyrastania zaczynu to idealny moment na przygotowanie masy serowej. W misce rozdrobnij widelcem biały ser. Dodaj żółtka, cynamon oraz oba cukry. Wszystko dobrze wymieszaj widelcem. Przykryj i odstaw – niech będzie gotowa na nasze piękne rogaliki drożdżowe z serem 🙂
Wykonanie ciasta:
Jak w przypadku wielu przepisów „ciastowych” – najlepiej zacząć od suchych składników. Przygotuj dużą miskę, w której ciasto będzie mogło później wyrastać. Przesiej do niej mąkę. Jest to o tyle ważne, gdyż między innymi dzięki wtłoczonemu w mąkę powietrzu ciasto będzie lżejsze i będzie łatwiej wyrastało. Do mąki wsyp cukier oraz sól i wszystko wymieszaj.
Masło roztop w rondlu (lub innym garnku) na małym ogniu – tylko chwilkę, żeby za mocno się nie podgrzało. Odstaw na bok, aby masło wystygło.
Wlej wyrośnięty zaczyn drożdżowy (jest gotowy, kiedy na wierzchu naczynia powstanie coś na kształt kożucha z piany. Dodaj jajka, mleko oraz roztopione masło.
Ciasto na początku mieszaj drewnianą łyżką, a następnie wyrabiaj ręcznie na blacie na tyle długo, aż będzie elastyczne i miękkie. Jeśli jest wybitnie płynne i lepiące się do rąk – delikatnie podsyp mąką. Pamiętaj, że im więcej dodasz dodatkowej mąki, tym mniejsze szanse na puszyste rogaliki. Ciasto na tym etapie może pozostać delikatnie klejące się do ręki a po wyrośnięciu powinno zmienić swoją konsystencję. Z ciasta uformuj coś na kształt kuli i włóż do czystej miski oprószonej mąką*. Przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej godziny, aż podwoi swoją objętość.
*miska powinna być czysta, żeby pozostałości z wyrabiania ciasta nie blokowały jego rozrostu.
Wykonanie rogalików:
Potrzebne Ci będą dwie płaskie, duże blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przełóż na delikatnie oprószony mąką blat i szybko, ale delikatnie zagnieć. Podziel ciasto na cztery równe części – każda z nich będzie stanowiła oddzielny płat ciasta do rogalików.
Rozwałkuj jedną z części na prostokąt około 20 x 30 cm (ciasto powinno mieć grubość około 3-4 mm, za cienkie będzie się rwało, a za grube się nie dopiecze). Następnie ostrym nożem wytnij naprzemienne, równoramienne trójkąty (podstawa powinna być sporo krótsza od jego boków). U podstawy nałóż około 1 łyżeczki masy serowej i zawiń rogalika w kierunku wierzchołka w taki sposób, aby jego koniec znalazł się pod spodem*. U mnie nie każdy taki był i niektóre się rozwinęły, chociaż nie wszystkie.
Analogicznie postępuj z każdym kawałkiem ciasta i każdym następnym rogalikiem.
Rogaliki drożdżowe z serem układaj na wcześniej przygotowanych blachach w sporych odstępach, gdyż jeszcze urosną. Przykryj ponownie ściereczką i odstaw na kolejne (już ostatnie 🙂 ) 30 minut, żeby troszkę podrosły.
Po tym czasie posmaruj rogaliki drożdżowe z serem roztrzepanym jajkiem z mlekiem, żeby ładnie się świeciły i miały rumianą skórkę po upieczeniu. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez około 15 minut, aż będą pięknie złociste**.
Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem i szamaj z apetytem 🙂
*Końcówkę rogalika możesz delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem, żeby ułatwić jej zlepienie się z pozostałym rogalikiem.
**Ja piekłam każdą blaszkę osobno – żeby wszystkie rogaliki miały taką samą szansę upiec się na złoto – zwykle te pod inną blaszką są poszkodowane…biedactwa!