Home PrzepisySłodziaki Boski puszysty sernik z truskawkami i białą czekoladą

Boski puszysty sernik z truskawkami i białą czekoladą

by Gosia Socha

Sernik sernikowi nie równy, każdy z nas to wie, ale ten jest wybitnie pyszny! Jest to z pewnością najbardziej puszty sernik jaki w życiu jadłam!  Pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że jest to jeden z najlepszych serników, jakie moje podniebienie miało okazję smakować 😉

Przygotowanie - 10m

Przygotowanie

Pieczenie - 100m

Pieczenie

liczba porcji 14

Liczba porcji

Trudność

Trudność

 

 

 

 

Boski puszty sernik z truskawkami i białą czekoladą pierwszy raz zagościł u nas na tegorocznym stole wielkanocnym. Jaskółki doniosły mi, że podobno zrobił furorę 😉

Plusem tego ciasta jest jego ekspresowe wykonanie – ubijasz białka w jednej misce, w drugiej pozostałe składniki, potem wszystko łączysz i voila jak to mówią Francuzi – gotowe 🙂 Dosłownie dziesięć minut i do piekarnika! Podczas robienia tego sernika byłam niepewna jego ostatecznego wyglądu i smaku. Przede wszystkim masa serowa jest bardzo płynna, a nie zwarta jak w więkości serników. Ponadto po wlaniu ciasta do formy wypełniło je ono prawie do samych brzegów, więc obawiałam się, że po prosty wypłynie podczas pieczenia. Na całe szczęście nic takiego się nie stało.

Ostatecznie sernik jest lekki jak chmurka, efektowny i elegancki, a co  najważniejsze – w smaku jest po prostu BOSKI! Świetnie się nadaje zarówno na święta, jak i inne uroczystości…do popołudniowej kawki też 🙂

Składniki na ciasto:

  • 750 g twarogu mielonego na sernik
  • 250 ml mleka tłustego (1 szklanka)
  • 130 g (½ szklanki) śmietanki tłustej (30% – 36%)
  • 170 g cukru białego (3/4 szklanki)
  • 70 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • Szczypta soli

Składniki na polewę:

  • 15 g masła z lodówki
  • 50 g śmietanki
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 100 – 200 g truskawek (lub innych świeżych owoców)

Wykonanie ciasta:

Siedemdziesiąt gram masła rozpuść w rondelku na małym ogniu pilnując, żeby się nie przypaliło. Powinno się tylko rozpuścić. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.

Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywno – odłóż w chłodne miejsce, bo będą Ci potrzebne za chwilkę.

Do dużej miski przełóż wszystkie pozostałe składniki na ciasto: ser, żółtka jajek, mąkę ziemniaczaną, mleko, śmietankę, cukier, cukier wanilinowy oraz roztopione masło. Wymieszaj mikserem wszystkie składniki do ładnego połączenia w jednolitą masę. Nie ucieraj za długo, bo zbytnio napowietrzone ciasto bardzo szybko opadnie po upieczeniu. Poświęć na to około 5 minut, po tym czasie masa na sernik będzie  dostatecznie wymieszana. Nie przejmuj się jednak konsystencją ciasta, gdyż będzie ono bardzo rozwodnione i takie ma pozostać 🙂

Do wodnistej masy serowej wmieszaj delikatnie szpatułką ubite wcześniej białka (nie używaj do tego miksera!).

Ciasto przelej (dosłownie ;)) do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22-23 centymetrów (jeśli nie wyłożysz papierem – ciasto wypłynie z formy). Masa serowa wypełni praktycznie całą formę i tak też powinno być. Sernik urośnie podczas pieczenia ponad nią, ale później delikatnie opadnie do jej wysokości.

Puszysty sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni bez termoobiegu na środkową kratkę – piecz przez 70 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez kolejne 30 minut. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, bo ciasto natychmias opadnie! Po 100 minutach pieczenia wyłącz piekarnik i delikatnie uchyl drzwiczki (możesz je zablokować pudełkiem od zapałek, aby się nie zamknęły). Pozostaw boski puszysty sernik do kompletnego wystudzenia na kilka godzin.

Przygotowanie polewy:

Do rondelka włóż masło i śmietankę – podgrzej na małym ogniu, żeby masło się rozpuściło, a całość się rozgrzała. Zdejmij rondelek z ognia, wsyp pokruszoną białą czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści, a wszystko ładnie się połączy*. Przestudź polewę ciągle mieszając i wylej ją równo na środek sernika**. Ułóż na polewie truskawki (lub inne owoce) i wstaw sernik do lodówki – schłodzone smakuje najlepiej 🙂

Smacznego wiosennego sernika życzę 🙂

*Jeśli czekolada nie chce się rozpuścić, możesz na chwilę wstawić ponownie rondelek na gaz, aby czekolada łatwiej się rozpuściła.

**Mój sernik delikatnie zapadł się po środku, więc polewa idealnie się wpasowała w to miejsce. 

Jeśli spodobał Ci się przepis na puszysty sernik z tryskawkami i białą czekoladą polub i udostępnij go na facebooku – będę wdzięczna 🙂

 

You may also like