Quiche lorraine z suszonymi pomidorami

To kolejna wariacja na temat placka lotaryńskiego, tu jako quiche lorraine z suszonymi pomidorami. Pałam kulinarna miłością i do podsmażonego boczku z porem i do suszonym pomidorów. Dlaczego tego nie połączyć?

Jak wyszło? Super! Inaczej bym go nie polecała. Niestety nie mam zdjęcia „po przekrojeniu” placka, bo niestety (lub stety) za szybko postanowił zniknąć z formy, ale to chyba dobrze o nim świadczy? 🙂

Quiche lorraine z suszonymi pomidorami w wersji na francuskim cieście do ekspresowe danie idealne zarówno na kolację przy świecach we dwoje, jak i na spotkanie ze znajomymi. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przygotowanie - 30m

Przygotowanie

Pieczenie - 60m

Pieczenie

liczba porcji 4

Liczba porcji

Trudność

Trudność

 

 

 

 

Składniki na quiche lorraine z suszonymi pomidorami:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego*
  • 200 g wędzonego boczku (może być w plastrach)
  • 4 jajka
  • 250 g śmietany 30%/36%
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ zielonej części pora
  • 200 g suszonych pomidorów
  • 100 g żółtego sera
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • Sól i pieprz do smaku

*możesz również zrobić standardowy kruchy spód – przepis i wykonanie znajdziesz w linku
Wykonanie:

Naczynie do pieczenia tarty posmaruj masłem i ułóż w nich blat ciasta francuskiego. Jeśli brakuje Ci ciasta na wyłożenie boków – możesz je powyklejać nadmiarami z innej strony.  Ciasto dokładnie przyciśnij do boków formy, a środek nakłuj widelcem. Na wierzch połóż papier do pieczenia, który obciąż fasolą lub specjalnymi ceramicznymi kulkami, żeby ciasto podczas pieczenia za mocno się nie uniosło. Tak przygotowaną formę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążenie wraz z papierem i sprawdź, czy ciasto na środku nie jest surowe  – jeśli tak, wstaw ponownie do piekarnika na kolejne pięć minut, ale już bez papieru i obciążenia. Wyjmij z piekarnia, odstaw i odczekaj, aż ostygnie.

Boczek pokrój w cienkie paski lub w małą kostkę. Pora w cienkie półksiężyce. Na patelnię wlej jedną łyżkę oleju (może być ten z suszonych pomidorów) a następnie dodaj boczek – podsmażaj go przez około 5-7 minut. Następnie dodaj posiekanego pora oraz łyżkę masła i podsmażaj przez kolejne 5-7 minut.

Kiedy boczek i por się podsmażają – zetrzyj ser na tarce z grubymi oczkami, suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki oraz przygotuj zalewę śmietanowo-jajeczną. Do miski rozbij jaja i je rozbełtaj. Następnie dodaj do nich śmietankę, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i biały pieprz. Wszystko porządnie wymieszaj.

Na podpieczony spód wyłóż połowę startego żółtego sera. Na nim umieść podsmażony wędzony boczek z porem oraz suszone pomidory. Wszystko zalej zalewą śmietanowo-jajeczną a wierzch posyp pozostałym serem. Tak przygotowany quiche lorraine z suszonymi pomidorami wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut*.

*jeśli przed upieczeniem zauważysz, że boki tarty zaczynają za mocno się spiekać – przykryj je folią aluminiową.

 

Może Ci się również spodoba