Pieczony schab

Pieczenie schabu jest zawsze wyzwaniem nie tyle z powodu trudności w przygotowaniu, ale przez swoją tendencję do wysychania. Ja również z tego powodu często rezygnowałam ze schabu, bo kto by chciał się szczycić suchym jak wiór mięsem podanym na stół.

Marynowanie - 120m

Marynowanie

Pieczenie - 90m

Pieczenie

Trudność

Trudność

 

 

 

Udało mi się jednak wypracować jedną metodę na to, aby uniknąć podania „podeszwy”, a zamiast niej postawić na stole soczysty pieczony schab. Zawiera ona dwa kroki – po pierwsze, trzeba obsmażyć mięso na sporym ogniu z każdej strony (z tych wąskich też) aby zamknęły się szybko pory w mięsie. Dzięki stworzeniu takiej skórki na schabie, większość soków (których w samym mięsie z natury nie ma za dużo) pozostanie wewnątrz mięsa.

Tak przygotowane mięso wkładam do rękawa do pieczenia – jest to genialny wynalazek i grzechem by było nie korzystanie z niego! Rękaw dodatkowo zabezpieczenia schab przed dodatkowym odparowaniem wilgoci. Ma jeszcze jeden dodatkowy plus – nie trzeba szorować naczynia żaroodpornego! 🙂

Pieczony schab przygotowany w rękawie świetnie nada się zarówno na niedzielny obiad, jak i na inne, bardziej świąteczne uroczystości. Natomiast na zimno świetnie nada się na kanapki z dodatkiem mocnego chrzanu 🙂

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości (najlepiej z środkowej części)
  • 2 łyżki soli (płaskie)
  • 1 łyżka pieprzu zmielonego (płaska)
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 białe cebule
  • 2 łyżki oliwy/oleju

Wykonanie:

Cebulę pokrój w piórka i przełóż na dno naczynia, w którym będziesz marynować mięso. Dołóż do niej dwa ząbki czosnku pokrojone w plasterki oraz liście laurowe. Przygotuj w miseczce sól, pieprz, majeranek, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oliwę i wszystko wymieszaj. Mieszanką oliwno-ziołową natrzyj mięso mocno wcierając przyprawy w schab i ułóż go na cebuli*. Zakryj szczelnie naczynie (najlepiej zawiń w folię spożywczą) i schowaj do lodówki na minimum dwie godziny (a najlepiej całą noc).

Po zamarynowaniu wyjmij mięso z marynaty, i obsmaż na gorącej patelni z każdej strony aby zamknęły się pory, wówczas mięso będzie bardziej soczyste. Schab przełóż do folii do do pieczenia razem z cebulą w której się marynował i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 90 minut. Po wyjęciu odstaw na około 5 minut, żeby mięso odpoczęło a soki nie wypłynęły po przekrojeniu.

*Mój kawałek mięsa był odrobinę „postrzępiony”, a zależało mi na tym, aby mój pieczony schab miał ładny, w miarę okrągły kształt po upieczeniu, z tego powodu obwiązałam mięso sznurkiem do pieczenia.

You may also like...