Francuskie tosty ze smażonymi owocami

Wstałaś dzisiaj lewą nogą? Bo ja tak! Potrzebowałam szybkiego wsparcia w postaci cukru i pokrzepienie odnalazłam już we własnoręcznie przygotowanym śniadaniu. Francuskie tosty ze smażonymi owocami są idealnym kontrargumentem dla zaciętej i wrogiej miny o poranku.

Przygotowanie - 30m

Przygotowanie

liczba porcji 2

Liczba porcji

Trudność

Trudność

 

 

 

 

Faza pod tytułem nie mów do mnie z rana bardzo, oj bardzo mnie dotyczy! Mam jakoś tak, że zaraz po przebudzeniu jestem trochę niedotykalska. Muszę do siebie dojść. Długo muszę czekać (i moi domownicy też), aż dojdzie/wciągnie mi się żółteczko 🙂 Takie zabawne, małopolskie określenie, prawda? Od samego rana nic ze mną nie załatwisz, nic nie ugrasz. Bez tzw. kija nie podchodź. Chyba, że ze śniadaniem. Francuskie tosty ze smażonymi owocami będą w takiej sytuacji zawsze wskazane. Nawet, jeśli muszę przygotować je sama.

Jest to również idealna alternatywa, jeśli masz w chlebaku pozostałości z poprzednich dni słodkiego pieczywa lub rogalików (bez nadzienia). Czerstwiejsze lepiej nasiąknie pysznym, lekko słodkim, waniliowym mlekiem. Ja wykorzystałam do tego celu ciasto drożdżowe, ale chałka, czy francuskie rogaliki, a nawet bułki maślane również idealnie się sprawdzą.

Świetnie smakują polane miodem, ze smażonymi owocami, z konfiturą, powidłami, lub po prostu posypane cukrem pudrem. Tosty można też zrobić na słono, wówczas zamiast słodkiego pieczywa należy użyć zwykłego, najlepiej jasnego i poszaleć z wytrawnymi dodatkami.

Zapomniałabym – tych tostów zawsze wyjdzie za mało. Ile byś ich nie zrobiła, tyle zniknie ze stołu. Ja zrobiłam osiem dwucentymetrowych kromek. Szczerze? Najedliśmy się mocno, ale chciała by dusza do raju, gdzie byłoby ich więcej i więcej!

Składniki na francuskie tosty ze smażonymi owocami:

  • Słodkie, najlepiej kilkudniowe pieczywo (chałka, bułka maślana, ciasto drożdżowe)
  • 4 jajka
  • 150 ml pełnotłustego mleko
  • ½ opakowania cukru wanilinowego lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 2 łyżki drobnego cukru (może być brązowy)
  • 40 g masła
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia

 

  • Świeże lub mrożone owoce (w sumie około 300 g)
  • 2 łyżki cukru muscavado lub miodu
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki wody

Wykonanie:

Rozgrzej mały rondel lub patelnię i dodaj na nią świeże owoce oraz wodę i cukier i przykryj pokrywką. Gdy już zmiękną, dodaj masło i gotuj bez przykrycia jeszcze przez kilka minut. Przelej do naczynia.

Jajka roztrzep z mlekiem, cukrem waniliowym i zwykłym cukrem.  Chałkę pokrój na dwucentymetrowe kromki i namaczaj przez około dwie minuty w z każdej strony. Kromki powinny być mocno nasiąknięte ale nie mogą się rozpadać.

Rozgrzej większą patelnię, dodaj na nią część oleju i masła (w zależności od tego na ile partii podzielisz smażenie). Nasiąknięte kromki smaż na złoty kolor z obu stron.

Francuskie tosty ze smażonymi owocami podawaj jeszcze ciepłe ze szklanką chłodnego pomarańczowego soku.

Może Ci się również spodoba