Serowe pączki drożdżowe

Serowe pączki drożdżowe to kolejna próba odnalezienia tych małych grzeszków w wersji perfekcyjnej. Są puszyste, stosunkowo szybkie w przygotowaniu, chociaż jak dla mnie, podobnie jak ich ekspresowa wersja (tutaj) za mało serowe. Nie przeszkodziło nam to jednak w zjedzeniu całej porcji, aż strach wejść na wagę 🙁

Przygotowanie - 20m

Przygotowanie

Wyrastanie - 75m

Wyrastanie

Smażenie - 45m

Smażenie

Poziom trudności - średni - mikro

Trudność

 

 

 

 

Składniki na ok. 30 sztuk:

  • 170 g mąki pszennej (plus dodatkowa mąka do podsypania podczas formowania pączków)
  • 150 g tłustego, wilgotnego sera
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 duże jajka
  • 15 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • smalec lub olej do smażenia
  • drobny cukier lub cukier puder do posypania gotowych pączków

Wykonanie:

Lekko ciepłe mleko wymieszaj 1/2 łyżki cukru, świeżymi drożdżami i trzema łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Uważaj, bo zaczyn, jeśli drożdże są świeże, rośnie jak szalony – ja go musiałam zbierać z blatu łyżką 🙂

Biały ser rozdrobnij przy pomocy widelca lub praski. Jeśli robisz większą ilość pączków do mielenia sera możesz wykorzystać maszynkę do mielenia. Mi szczerze mówiąc nie chciało się jej wyciągać, składać a później myć, więc wykorzystałam po prostu zwykły widelec 🙂

Jajka utrzyj mikserem z pozostałym cukrem aż będzie puszyste. Następnie ciągle mieszając dodawaj stopniowo rozdrobniony ser, spirytus oraz roztopione masło*. Gdy składniki ładnie się połączą dodaj przesianą mąkę ze szczyptą soli oraz zaczyn. Jeśli używasz miksera z hakiem – połącz składniki na najmniejszych obrotach. Ja od tego momentu połączyłam składniki drewnianą łyżką.
Wyrób masę na gładkie ciasto, przełóż je do czystej miski i delikatnie posyp z wierzchu mąką. Przykryj ściereczką lub folią spożywczą, ale tak, żeby otuliło ciasto. Chodzi o to, aby ciasto nie obsychało. Odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę – powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto uformuj za pomocą dłoni delikatnie obsypanych mąką w małe kulki wielkości orzecha włoskiego i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż będę ładnie zezłocone. Uważaj, aby temperatura tłuszczu nie była zbyt wysoka – wówczas pączki będą surowe w środku, ani zbyt niska – bo za mocno wchłoną tłuszcz.

Serowe pączki drożdżowe odkładaj na ręczniki papierowe, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Posyp albo cukrem pudrem, albo drobnym cukrem kryształem.

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, podane do kawy z mlekiem 🙂

Smacznego,

Gosia

*Do tak małej ilości masła polecam użyć mikrofali – jest szybciej i mniej naczyń do mycia 🙂

IMG_1764-01

Serowe pączki z drożdżami

Może Ci się również spodoba

  • Kawa i czekolada

    Ale pyszności… dawno nie robiłam pączków serowych… chyba się dziś zmobilizuję:-)