Home Szefowa Kuchni Szarlotka z kruszonką i kokosową pianką

Szarlotka z kruszonką i kokosową pianką

by Gosia Socha

A może by tak szarlotka z kruszonką jak w moim domu rodzinnym? Takie połączenie podstawowego przepisu na ciasto kruche mojej Babci, pomysłu na piankę kokosową mojej Mamy i mojej ekspresowej wersji wyrabiania ciasta 🙂

Kilka prób i się udało – bardzo podobną szarlotkę robiłam w domu rodzinnym z Mamą – taką trochę odbiegającą od standardowej, ale nadal szarlotkę – z kwaśnymi jabłkami i kruszonką. Serdecznie polecam, szczególnie jeśli na przykład masz wcześniej przygotowane w słoiczku przesmażone jabłuszka – wtedy przygotowanie samego ciasta zajmuje naprawdę nie więcej niż 10 minut!

Co do przesmażonych jabłek do szarlotki czy innych pomysłów deserowych – nie wekuję ich w żaden sposób, tylko po prostu wkładam gorące jabłka do słoików. Nie boję się, że mi się zepsują z dwóch powodów. Po pierwsze, robię zwykle nie więcej niż trzy litrowe słoiki za jednym smażeniem. Po drugie, znikają w takim tempie, że nie mają szans się zepsuć.

Szarlotka z kruszonką i kokosową pianką

liczba porcji 75x75 - 30m

Przygotowanie

liczba porcji 75x75 - 60m

Czas pieczenia

liczba porcji 12

Liczba porcji

Trudność

Trudność

 

 

 

Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm:

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier wanilinowy
  • 200 g zimnego masła
  • 5 żółtek (białka będą potrzebne do kokosowej pianki)
  • 100 g cukru

Jabłka:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek, a jeśli takich nie masz – weź takie, jakie posiadasz, a następnie dodaj soku z cytryny 🙂
  • Cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Opcjonalnie – 100 g cukru, jeśli lubisz słodszą wersję jabłek, ale ostrzegam – pianka kokosowa będzie baaardzo słodka 🙂

Pianka kokosowa:

  • 5 białek
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g wiórków kokosowych

Wykonanie:

Jeśli nie masz wcześniej przygotowanych jabłek, zacznij wykonywanie ciasta od uprażenia ich, gdyż muszą przestygnąć zanim wyłożysz je na ciasto.

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki, ale nie za drobne – niech coś na ząb szansę pozostać w masie jabłkowej. Wrzuć tak przygotowane jabłka do sporego garnka (szybciej się uprażą), dodaj cynamon oraz cukier wanilinowy. Smaż na większym ogniu mieszając powoli przez około 10 minut, aż jabłka zmiękną ale pozostaną w kawałeczkach – wtedy możesz zmniejszyć ogień i zostawić jabłka na kolejne 10 minut. Jeśli uważasz, że powinny być słodsze, to jest odpowiedni moment na dosłodzenie masy jabłkowej, natomiast jeśli nie dodałaś cukru, ale uważasz, że są za słodkie – dodaj sok z cytryny do smaku. Jabłka po uprażeniu zdejmij z ognia i odstaw w chłodne miejsce do przestudzenia.

Czas na kruche ciacho w ekspresowej wersji. Do sporej miski (szerokiej) przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, oraz sól – całość wymieszaj. Teraz albo zetrzyj masło na grubej tarce, albo pokrój na drobne kawałki i dodaj do miski. Na masło dodaj żółtka i wszystko razem „posiekaj” nożem, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Do robienia tej wersji kruchego ciasta nie używam rąk aż do momentu przesypania ciasta do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Przesypuję do tortownicy ¾ „kruchego piasku” (pozostałą część zostawiam na kruszonkę) i uklepuję wszystko rękami – dzięki temu część masła rozpuści się już teraz. Przy okazji bez większej precyzji (bo to wersja ekspresowa :)) formuję brzegi ciasta. W tym momencie ustawiam piekarnik na 180° (góra i dół) bez termoobiegu.

Pianka kokosowa to nic innego jak ubite białka, więc do dzieła! Białka wlej do miski i ubijaj mikserem do uzyskania dość sztywnej piany – wówczas dosyp cukier puder wraz z mąką ziemniaczaną i ubijaj jeszcze przez chwilę. Masa powinna być sztywna i świecąca jak perełka – wtedy dosyp wiórki kokosowe i miksując jeszcze chwileczkę połącz wszystko razem.

Składamy ciacho – start! Na spód wyłóż jabłuszka, na nie kokosowe białko z cukrem, a na to posyp resztę kruchego ciasta (opcjonalnie możesz dosypać około 25g cukru przed wysypaniem – wtedy  będzie bardzej krucha). Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60 minut. Oto Twoja własna szarlotka z kruszonką i kokosową pianką 🙂

Smacznego!

 

P1060588

P1060598

P1060600

P1060603

You may also like