Home Szefowa Kuchni Poszetowe jajka na zielonej kołderce

Poszetowe jajka na zielonej kołderce

by Gosia Socha

Jaja, jajeczka – jak ja je uwielbiam – w każdej postaci 🙂 Poniższy przepis na poszetowe jajka na zielonej kołderce jest akurat na potrzeby śniadaniowe, ale może posłużyć równie dobrze jako przepis na lekką kolację albo zupełnie osobne danie.

Wszystko zależy od tego, kogo i kiedy będziesz chciała nimi uraczyć. Bo o tym, że  żółtko pysznie rozlewające się po świeżym szpinaku z czosnkiem podanym na grzankach pobudza zmysły, chyba nie muszę Cię przekonywać? 🙂

A więc do dzieła!

Poszetowe jajka na zielonej kołderce

liczba porcji 75x75 - 10m

Przygotowanie

liczba porcji 75x75 - 15m

Pieczenie

liczba porcji 2

Liczba porcji

Trudność

Trudność

 

 

 

Składniki na 4 jajka na zielonej kołderce:

  • 4 jajka
  • 4 trochę grubsze kromki dobrego pieczywa (ja akurat miałam chlebek drwalski z Lidla)
  • około 160 g szpinaku (ja użyłam świeżych liści baby, ale mrożony też będzie super, wtedy można go dać odrobinę więcej – w zależności od tego, ile dodatkowej wody zostało w nim zamrożone)
  • 1 łyżka octu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Jak się zabrać za jajka na zielonej kołderce?

Wstaw wodę w dużym garnku (jajka muszę mieć miejsce na pokręcenie się w przeręblu 🙂 ).

Kromeczki chleba posmaruj pędzelkiem oliwa z oliwek z jednej strony, posól delikatnie i wstaw pod grill piekarnika na około 4 minuty, temperatura 200° -> czas tak naprawdę zależy od mocy Twojego piekarnika. Jeśli nie masz funkcji grilla – ustaw na opiekanie z góry, wtedy potrzebujesz około 6 minut.

W czasie kiedy Twoja woda zbiera się do zagotowania, a grzaneczki pieką się w piekarniku (ewentualnie czekają na jego nagrzanie 🙂 ) rozgrzej na patelni 1 łyżkę oliwy i dodaj do niej 1 łyżkę masła. Jak się rozgrzeją – dodaj posiekany ząbek czosnku (ja dodałam w cieniutkich plasterkach, ale jeśli nie przepadasz za tak wyraźnym smakiem czosnku, możesz go posiekać w kosteczkę). W momencie kiedy czosnek się zeszkli, dodaj szpinak.

Sprawdź swoje grzaneczki i to, czy woda przypadkiem już się nie zagotowała  🙂

Szpinak podgrzewaj aż się nie podsmaży, od czasu do czasu go przemieszaj (w przypadku świeżego szpinaku nie powinno Ci to zająć więcej niż ok 10 minut, z mrożonym może zejść z 5-8 minut dłużej). Na koniec posól i popieprz do smaku, oraz zetrzyj odrobinę gałki muszkatołowej. Wyłącz palnik pod patelnią i przykryj pokrywką, żeby zanadto nie ostygł.

Poszetowe jajka

Twoja woda z pewnością się już zagotowała, więc można działać z jajeczkami! Wlej do gotującej się wody łyżkę octu. Jajka pojedynczo wbijaj do filiżanki (lub innego naczynia z którego łatwo Ci będzie przelać je zgrabnie do gotującej się wody). Wodę mocno zamieszaj i wlej jedno jajko w sam środek powstałego „wiru” aby białko ładnie się okręciło wokół żółteczka (możesz sobie pomóc mieszając łyżką jak najbliżej krawędzi garnka, ale nie dotykając jajka). Podobnie postępuj z kolejnymi jajkami*.

W każdym razie gotowałam jajka 5 minut – tak aby żółtko było półpłynne, jednak ogromnie dużo zależy tutaj od wielkości jajek, ilości wody i tempa gotowania.

P1060102

P1060106

Teraz czas na podanie posiłku – na grzaneczki wyłóż zieloną kołderkę pod postacią usmażonych liści szpinaku, a na nie połóż jajeczko. Koniecznie posól i popieprz przed podaniem 🙂

Gustoso vel smacznego!

 

* Ja w obawie przed tym czy wyjdą robiłam po dwa w garnku, ale jeśli nie brak Ci odwagi, możesz w miarę szybkim tempie zrobić wszystkie cztery przy jednym zagotowaniu 🙂

You may also like