Home Szefowa Kuchni Orientalne ogórki curry, czyli pyszna i szybka sałatka na zimę

Orientalne ogórki curry, czyli pyszna i szybka sałatka na zimę

by Gosia Socha

To taki przepis na już – sezon ogórkowy już praktycznie dobiega końca, a mi się przypomniało, że jakiś czas temu wzięłam się za orientalne ogórki curry. To pyszna i szybka sałatka na zimę, która będzie stanowiła super dopełnienie obiadu, czy zakąskę między czymś bardziej wyskokowym 🙂

Ogórki curry to słodko kwaśny, ale nadal wytrawny, dodatek do kanapek, kebabów czy domowych burgerów.  Idealnie sprawdza się do mięs i do ryb. To bardzo fikuśna ale i wszechstronna sałatka zimowa.

Orientalne ogórki curry – składniki na sałatkę

  • ok 3 kg ładnych, twardych ogórków gruntowych
  • ok 0,7 kg cebuli

Zalewa:

  • 1,5 litra wrzątku
  • 220 ml octu
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek  soli

Przyprawy;

  • curry
  • kurkuma
  • gorczyca
  • liście laurowe
  • pieprz w ziarnach (kolorowy wygląda ładniej :))
  • ostra papryczka chili w proszku
  • słodka papryka w proszku

 

Wykonanie pysznej orientalnej sałatki z ogórków

Ogórki standardowo porządnie wyszoruj. Ja dodatkowo je namaczam około godziny w zimnej wodzie, żeby były jeszcze bardziej jędrne. Następnie pokrój je nożem lub na szatkownicy. Ja niestety szatkownicy nie mam, a nożem szło mi bardzo długo, więc pokusiłam się o metodę dla maszynistów 🙂 Pokroiłam ogórki i cebulę za pomocą nasadki krojącej jaką mam przy większym kielichu w blenderze. Minusem tego rozwiązania jest to, że plasterki mają trochę poszarpane brzegi. Dużym plusem jest to, że całe krojenie zajęło mi 10 minut.

Składniki zalewy zagotuj i odstaw do delikatnego przestudzenia – powinna być ciepła, ale nie wrząca.

Będzie Ci potrzebnych około ośmiu do dziesięciu słoików. Wymytych i wyparzonych. Ja korzystam z dobrodziejstw zmywarki i właśnie z niej wykorzystuje osuszone słoiki do wekowania.

Do każdego ze słoików wsyp odpowiednią ilość przypraw:

  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczkę gorczycy
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,25 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 liść laurowy
  • 5-7 ziarenek pieprzu

Poszatkowane ogórki wraz z cebulą umieść na przyprawach w słoikach do ich zagięcia (moje zajmowały około 80 – 90 procent powierzchni słoika – zalewa i soki z ogórków muszą mieć miejsce aby wypłynąć). Zalewaj ciepłą zalewą na około centymetr więcej niż jest samych ogórków.

Orientalne ogórki curry pasteryzuj w garnku, na którego dnie ułóż bawełniany ręcznik kuchenny. Ja jeszcze drugą ścierką oddzielam słoiki od siebie, aby się nie stykały. Całość zalewam letnią wodą i pasteryzuje pod przykryciem od zagotowania przez 12 – 15 minut. Następnie układam słoiki do góry dnem na ręczniku, przykrywam całość drugim ręcznikiem, aby proces studzenia odbywał się powoli.

Następne partie słoików zalewam za każdym razem świeżą letnią wodą – to o proces zagotowywania się wody i gotowania słoików tu właśnie chodzi 🙂

Słoiki z sałatką zostawiam na kilka godzin do przestudzenia, dopiero po tym czasie stawiam je do góry dnem.

Orientalne ogórki curry najlepsze będą do jedzenia po kilku tygodniach, ale już po kilku dniach potrafią zrobić furorę 🙂

Polecam!

Gosia Socha

You may also like