Owsiankowe placki z jogurtem

Bo co za zdrowo to za dużo? Czy jak to było? 😛 Owsiankowe placki z jogurtem to już kolejna odsłona romansu z płatkami owsianymi. Krótka, szybka akcja, a na koniec uczucie nasycenia!

Przygotowanie - 20m

Przygotowanie

Smażenie - 10m

Smażenie

liczba porcji 2

Liczba porcji

Trudność

Trudność

 

 

 

 

Można by pomyśleć, że jestem fanatyczką płatków owsianych od zawsze. Nic bardziej mylnego. Nie znosiłam ich od zawsze. W sumie, to nawet nie wiem dlaczego. Uprzedzenie? Może. Z pewnością nie trauma z dzieciństwa, bo jadłam wtedy kaszę mannę. Nieistotne. W każdym bądź razie długie lata ich nie jadłam i omijałam szerokim łukiem na sklepowych półkach.

Co się zmieniło? M. kiedyś przyszedł z biegania, cały spocony, ale z zapałem w oczach. Przygotowywał się wtedy do maratonu. Stwierdził, że chce spróbować owsianki, bo to podobno zdrowe i dobre, jak to stwierdzili koledzy od biegania (czyt. współwinowajcy). Pomyślałam sobie – taaaa, jaaaasne. Jak taka paciaja może być dobra?! No żeż fuj albo inny ch* 🙂 Truł, truł, truł, aż wytruł. No i zrobiłam. Pierwsza była na mleku (i taką zawsze pozostanie, bo  na wodzie to faktycznie FUJ!). Do tego suszone owoce, migdały i jabłko pokrojone w drobną kosteczkę. Cóż tu dużo rzec…musiałam przyznać M. rację. A to robię rzadko, bo tylko wtedy, kiedy nie mam racji. Bardzo rzadko. Prawie nigdy 🙂

Nie będę się tu rozpisywać o wartościach odżywczych, minerałach i innych tego rodzaju kwestiach. Co istotne? Po pół roku jedzenia owsianki na śniadanie moja skóra mi za nią bardzo podziękowała. Serio. Owsiankowe placki z jogurtem też się liczą!

Teraz płatki owsiane to obowiązkowe must have tygodniowego śniadania. W niedziele co do zasady jest omlet robiony przez M. No i croissant z Lidla. A co będę sobie żałować!

Składniki na placki:

  • 150 g płatków owsianych
  • 3 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka siemienia lnianego (może być zmielone)
  • 1 łyżka otrębów owsianych (mogą być też zarodki pszenne)
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka masła
  • 50 – 100 ml mleka (opcjonalnie, jeśli będzie trzeba rozrzedzić masę)

Do podania:

  • Jogurt grecki
  • Cukier brązowy ew. miód
  • Cynamon
  • Świeże owoce
  • Zielona herbata

Wykonanie placków:

Wszystkie składniki na placki (oznaczone ptaszkiem :P) dodaj do miski i zmiksuj. Jeśli nie chce Ci się miksować – banana zatrzyj na grubej tarce, dodaj do rozmąconych jajek. Pozostałe składniki dosyp i wszystko porządnie wymieszaj. Odstaw na kilkanaście minut, aby płatki napęczniały i zmiękły.

Jeśli masa po tym czasie będzie za gęsta (powinna przypominać trochę jakby kisiel) – dodaj odpowiednią ilość mleka, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Smaż placuszki (im mniejsze tym rozkoszniejsze J), na jak najmniejszej ilości tłuszczu, ale koniecznie z masłem! To ono daje świetny, orzechowy posmak. Zresztą, co za zdrowo to za dużo, czy jakoś tak 😛

You may also like...