Kotleciki z indyka i cukinii

Kotleciki z indyka i cukinii jako pomysł na zdrowy obiad. Perfekcyjnie pasują do wszelkiego rodzaju kasz. Smakują super saute, z sosem pomidorowym, na ciepło i na zimno.

Przygotowanie - 15m

Przygotowanie

Smażenie - 20m

Smażenie

liczba porcji 14

Ilość

Trudność

Łatwe

 

 

 

W sumie nie wiem skąd się wziął pomysł na te właśnie kotleciki. Miałam po prostu pod ręką i mięso mielone i cukinię i jakoś się tak same połączyły 😉 Mięso z indyka jest samo w sobie nieco suche, ale po dodaniu do niego tartej cukinii oraz ubitego jajka staje się puszyste i soczyste.

Takie kotleciki z indyka i cukinii świetnie się skomponowały u mnie z kaszą pęczak z pomidorami suszonymi, kaparami i oliwkami 🙂 Jest to miła odmiana od standardowych panierowanych mielonych z wieprzowiny smażonych na głębokim tłuszczu. Robi się je bardzo łatwo i bardzo szybko, co jest ich dodatkową i niezaprzeczalną zaletą!

Składniki na kotlety:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 250 g startej cukinii ze skórką
  • 1 jajko
  • 25 g masła
  • 2 cebule dymki pokrojone w drobną kostkę
  • Szczypior od dymek drobno pokrojony
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w drobną kostkę
  • Skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ papryczki chili drobno posiekanej (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie:

Oddziel z jajka białko i żółtko.  Białko ubij na sztywną pianę, w oddzielnej miseczce ubij masło, aby zbielało, a następnie dodaj do niego żółtko i ubijaj, aż masło i żółtko się połączą.

Mięso przełóż do dużej miski, aby wygodnie wszystko razem wymieszać. Dodaj sól, pieprz, oregano, pokrojoną drobno cebulkę, szczypiorek, czosnek, chili, skórkę otartą z połowy cytryny oraz oliwę i wszystko razem porządnie wymieszaj. Następnie dodaj startą na grubych oczkach cukinię (ścieraj razem ze skórką) oraz żółtko utarte z masłem i ubite białko – wmieszaj składniki łyżką w masę mięsną.

Rozgrzej patelnię i wlej na nią około dwóch łyżek oleju do smażenia*. Wilgotnymi dłońmi (wówczas mięso nie będzie się tak lepiło do dłoni) formuj stosunkowo małe kulki  (około dwa razy większe od piłki pingpongowej) i delikatnie je rozpłaszcz. Smaż na rozgrzanej patelni około 3-4 minut z każdej strony na średnim ogniu – kotleciki z indyka i cukinii gotowe 🙂

*możesz również smażyć kotleciki na patelni grillowej, wtedy posmaruj kotleciki z zewnątrz pędzelkiem odrobiną oliwy.

Propozycja podania:

U nas kotleciki świetnie skomponowały się smakowo z kaszą pęczak, do której po  ugotowaniu dodałam pokrojone drobno suszone pomidory z odrobiną oliwki, kilka kaparów oraz plasterki oliwek. Wyszło pysznie 🙂

Może Ci się również spodoba