Jogurtowy mus jabłkowy z granolą

Od dobrych kilku miesięcy przywiązuję większą uwagę do tzw. drugich śniadań, ewentualnie podwieczorków. Wynika to przede wszystkim z tego, że mój M. aktywnie przygotowywał się do przebięgnięcia kolejnego maratonu. Jest w tym tez coś dla mnie – to zawsze coś lepszego i mniej nudnego niż kanapka z żółtym serem 🙂 Ostatnio jabłka mają w mojej kuchni iście królewską pozycję – przygotowuję je na różne sposoby, stąd też i pomysł na ten jogurtowy mus – drugie śniadanko, które mój M. dostał w słoiczku 🙂

liczba porcji 2

Liczba porcji

liczba porcji 75x75 - 10m

Przygotowanie

liczba porcji 75x75 - 10m

Gotowanie

Trudność

Trudność

 

 

 

Składniki na 2 osoby:

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 jabłka (im kwaśniejsze tym lepsze ;))
  • ok 15 g suszonej żurawiny
  • ok 15 g suszonych moreli pokrojonych w paseczki
  • 4 łyżki otrąb (ok 40 g)
  • 4 łyżki dowolnej granoli (ok 50 g)
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu (ok 15 g)

Jabłka obierz ze skórki, wydrąż środek i pokrój na mniejsze cząstki (im mniejsze, tym szybciej się rozpróżą w garnuszku). Do małego garnuszka wlej odrobinę wody (tak, żeby przykryła całe dno) i zagotuj, teraz przełóż przygotowane jabłka, żurawinę, morele pokrojone w paseczki i cynamon. Taką mieszankę podpróż na małym ogniu chwilkę, aż jabłuszka staną się miękkie 🙂 Możesz też dodać do mieszanki odrobinę „słodyczy” w postaci miodu/cukru, ale dla mnie suszone owoce dają wystarczająco słodyczy podniebieniu 🙂

Tak przygotowany mus przed wyłożeniem na jogurt musisz wystudzić – inaczej jogurt się zważy, a tego przecież nie chcemy.

Teraz czas na połączenie drugiego śniadania w całość – na dno szklaneczki (lub słoiczka – jeśli przygotowujesz wersję na wynos) wyłóż część jogurtu, który wcześniej możesz wymieszać z miodem – jeśli jogurt jest dla Ciebie mało słodki. Na jogurt wyłóż mus jabłkowy, następnie granolę i otręby. Analogicznie przygotuj drugą warstwę posiłku 🙂

I gotowe! Smacznego 🙂

*Taki zdrowy mus jabłkowy z suszonymi owocami możesz przygotować sobie nawet kilka dni wcześniej i jeszcze ciepły przełożyć do słoiczków, które następnie przechowuj w chłodnym miejscu. Tak przygotowane słoiczki możesz w odpowiedniej temperaturze przechowywać nawet do dwóch tygodni i wykorzystać nie tylko do drugiego śniadania, ale np. do szarlotki jeśli przygotujesz go odpowiednio dużo 🙂

You may also like...

  • mandaris

    wygląda smakowicie. Zaraz sobie zrobię, bo akurat mam nadprogramową szarą renetę 🙂

    • mandaris

      Zrobiłam, zjadłam – pycha!

      • GosiaSocha

        Super!!! 🙂

  • GosiaSocha

    Bardzo się cieszę, że zasmakowało 🙂

  • Ale smakowite, jadłbym 🙂

    • GosiaSocha

      Proponuję spróbować 🙂

  • Sabina

    Właśnie robię na drugie śniadanie do pracy 😉