Home PrzepisyDzień jak codzień Jajka ze szpinakiem w kokilkach

Jajka ze szpinakiem w kokilkach

by Gosia Socha

Kilka dni temu, jak już wiesz, dostałam od M. kokilki do pieczenia. Już dawno chciałam je kupić, ale ciągle coś innego pojawiało się na horyzoncie, aż tu nagle… są :):):) Od tego momentu, z częstotliwością minimum trzy razy dziennie słyszę: „a co zrobisz?”, „kiedy coś zrobisz w kokilkach?” itp., itd.

Przygotowanie - 10m

Przygotowanie

Pieczenie - 15m

Pieczenie

liczba porcji 2

Liczba porcji

Trudność

Trudność

 

 

 

 

Nastał więc weekend, M. zajmuje się dzieciaczkiem, więc mogę poświęcić trochę więcej czasu na śniadanie niż pięć minut.

Jajka ze szpinakiem w kokilkach to idealne śniadanie na wolny dzień. Poświęcony na nie czas zwraca się z nawiązką, gdy tylko się je zje. A mina drugiej połówki, jak takie śniadanie widzi na stole po wstaniu? Bezcenna! Drodzy mężczyźni, wasze kobiety z pewnością pięknie Wam się odpłacą, za takie śniadanie podane do łóżka razem z kwiatuszkiem i całuskiem :):):)

Możesz dowolnie urozmaicać te jajka. Zamiast szynki dodać podsmażony boczek czy grzyby, oliwki, pełna dowolność 🙂 Upiecz je wedle swoich upodobań, jeśli lubisz płynne żółtko – piecz je krócej niż 15 minut. Ja się jeszcze uczę tych nowych kokilek, ale w czasie pieczenia, po około 12 minutach można sprawdzić wykałaczką wbitą w żółtko, czy jest OK.

Składniki na damsko-męskie śniadanie:

  • 5 jajek
  • 6 małych plasterków szynki (lub 4 większe)
  • 150 g szpinaku (u mnie był świeży)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 suszone pomidory
  • Parmezan lub inny ser do posypania wierzchu
  • Sól i pieprz do smaku

 

Dodatkowo – dwie bułeczki, odrobina oliwy z oliwek oraz suszone oregano do grzanek.
Wykonanie:

Piekarnik ustaw na 200 stopni, najlepiej z grzaniem od góry.

Dwie kokilki wyłóż plasterkiem szynki (dwoma lub jednym, w zależności od wielkości).

Rozgrzej małą patelnię i wlej na nią około jednej łyżeczki oliwy z oliwek. Na jeszcze zimna oliwę wyciśnij jeden ząbek czosnku, przemieszaj. Wyłóż umyty i osuszony szpinak, posól i podsmaż krótko, do momentu zmięknięcia. Przełóż do miseczki.

Na tej samej patelni podsmaż pozostałą szynkę pokrojoną w kostkę. Suszone pomidory pokrój w kosteczkę.

Do wyłożonych szynką kokilek wyłóż podsmażony szpinak odsączony z pozostałości wody. Posyp suszonymi pomidorami. Wbij delikatnie jajka uważając żeby nie pękło żółtko. U mnie było to nasze śniadanko, więc do mojej kokilki wbiłam dwa jajka, a do M. trzy, a co, niech ma 🙂 Jeśli używasz parmezanu, nie sól jajek, a jedynie je popieprz. W przypadku innego, mniej słonego sera, posól i popierz jajka z wierzchu. Przełóż podsmażoną, pokrojoną w kostkę szynkę. Posyp wszystko startym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 13-15 minut.

Moje jajka piekły się piętnaście minut. Jak dla mnie, trochę były przeciągnięte, bo wolę, gdy w takich daniach, żółtko delikatnie wypływa, a nie jest zwarte. Za to M. był zachwycony, bo wręcz nie znosi jajek na miękko 🙂

Tak podane jajka ze szpinakiem w kokilkach cudownie urozmaicą Wasze śniadanka!

Propozycja podania:

Na około 7 minut przed końcem pieczenia jajek możesz wstawić obok nich połówki bułek posmarowanych delikatnie oliwką z oliwek oraz posypanych suszonym oregano. Będą pięknie chrupały!

Dodatkowo szybka sałatka. Wykorzystałam mieszankę sałat, których ostatnio mamy sporo w lodówce, dwa pomidory malinowe, roszponkę i świeże zioła. Wszystko delikatnie skropione sokiem z cytryny i oliwką 🙂

You may also like