Home Szefowa Kuchni Długo duszony gulasz wołowy w sosie karmelowo-piernikowym

Długo duszony gulasz wołowy w sosie karmelowo-piernikowym

by Gosia Socha

To danie zdecydowanie odmieniło moje podejście do tego co robię. Długo duszony gulasz wołowy w sosie karmelowo-piernikowym był moim pierwszym pomysłem na danie konkursowe z Toruńskimi Piernikami Kopernik. Okazało się być najbardziej trafionym z trzech moich propozycji 🙂 Udało mi się w pierwszym moim konkursie wygrać wyróżnienie, co mnie mega zmotywowało do dalszej pracy nad przepisami i byciem tutaj częściej z nowymi smakami do okrycia.

Co mnie skłoniło do połączenia takich smaków? Pojęcia nie mam! Kiedyś jadłam mięso w karmelowym sosie i było…niesmaczne 🙂 Natomiast połączenie sławnego trunku o karmelowej nucie i pierników z warzywami i wyraźną wołowiną nadal do mnie przemawiało w mojej głowie.

Po kilku próbach poniższy przepis okazał się strzałem w dziesiątkę! Danie nie jest słodkie, zdecydowanie odczujesz, że jesz obiad a nie deser 🙂 Natomiast jest w nim wręcz świąteczny smak piernika i słodko – gorzkiego sosu. Mięso po tak długim duszeniu wręcz rozpada się w ustach. Całość uważam, że genialnie się komponuje  z prostą kaszą pęczak – zupełnie zapomnianą, a tak pyszną!

Mówiąc szczerze – oczami wyobraźni widzę właśnie gulasz wołowy w sosie karmelowo-piernikowym na moim świątecznym stole. Jest to danie nad wyraz eleganckie ale i proste w swoim wykonaniu. Jak dla mnie – połączenie idealne 🙂

Składniki na gulasz wołowy w sosie karmelowo-piernikowym:

  • 500 g wołowiny
  • 400 ml piwa karmelowego
  • 500 ml bulionu (ciepłego)
  • 90 g pierników bez czekolady
  • 200 g miniaturek pieczarek
  • 4 małe marchewki
  • 1 cebula szalotka (duża)
  • 2 ząbki czosnku (duże)
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki musztardy ostrej
  • 2 liście laurowe
  • 4 goździki
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie tego pysznego dania jest prostsze niż Ci się wydaje…

Przygotuj marynatę do mięsa:

  • 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekaj
  • Obierz listki z 2-3 gałązek tymianku
  • Rozetrzyj w moździerzu 30 g piernika
  • Do moździerza z piernikiem dodaj pokrojony czosnek, listki tymianku (możesz zastąpić suszonym – 0.5 łyżeczki), imbir, cynamon, odrobinę pieprzu i soli oraz oliwę. Wszystko wymieszać.

Marynatę przełóż na mięso i zostaw na około 10 minut.

W garnku o grubym dnie (najlepiej takim, który możesz wstawić do piekarnika), rozgrzej  łyżkę masła i dodaj pieczarki. Lekko posól i popieprz, dodaj listki tymianu z jednej gałązki. Smaż pieczarki na sporym ogniu, aby się nie dusiły, a smażyły. Powinny nabrać złotego koloru. Zdejmij na talerz. Na tej samej patelni ponownie roztop jedną łyżkę masła i wrzuć pokrojone pod skosem, w około 4 milimetrowe plasterki marchewki. Przypraw tak samo jak pieczarki – podsmażaj przez około 3 minuty. Zdejmij i dołóż do pieczarek.

Mięso w temperaturze pokojowej podsmaż w tym samym garnku na dużym ogniu – ważne, żeby zamknęły się pory w mięsie i nie puściło soków. Wołowina powinna mieć ładny, złoty kolor. Podsmażone mięso podsyp mąką i mieszaj dla równego koloru. Po dwóch minutach zalej mięso zimnym piwem karmelowym. Po zagotowaniu się, zmniejsz ogień, dodaj ciepły bulion i ponownie zagotuj. Dodaj marchewki, pieczarki i pokruszone pierniki. Dopraw liśćmi laurowymi, goździkami, tymiankiem, musztardą, solą, pieprzem i ewentualnie ostrą papryką.

Całość przykryj szczelnie pokrywką i albo duś na najmniejszym ogniu przez 150 minut, lub włóż do piekarnika i tam duś w temperaturze 90 stopni przez taki sam czas.

Po tym czasie odkryj całość, dopraw i jeśli to konieczne duś jeszcze przez pół godziny bez przykrycia.

Smacznego!

Gosia

You may also like