Home Szefowa Kuchni Apple pie z gruszką, czyli placek z jabłkiem i gruszką

Apple pie z gruszką, czyli placek z jabłkiem i gruszką

by Gosia Socha

Dzisiaj polsko-amerykańskie połączenie Apple pie z polskim przepisem na placek z jabłkiem i gruszką. To tak naprawdę szarlotka na wypasie!

Dlaczego na wypasie? Bo ma w sobie ogromne ilości owoców na kruchym spodzie. Naprawdę zadowoli każdego łakomczucha i wielbiciela szarlotek. Uwielbiam je właśnie za to, że mogę sobie wmówić, że to zdrowe ciasto – bo owoce są przecież zdrowe a ich jest w nim najwięcej 🙂

Placek z jabłkiem i gruszką jest sam w sobie bardzo efektownym ciastem właśnie ze względu na tę kratkę. Chwila zabawy i efekt murowany! Do tego listek mięty (którego u mnie zabrakło), gałka lodów waniliowych i przepyszny deser gotowy!  Sama się przekonaj 🙂

Składniki na potrzebne na placek z jabłkiem i gruszką

Na ciasto:

  • 380 g mąki pszennej + do podsypania
  • 40 g mąki krupczatki
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g masła  lodówki
  • 1 żółtko  z dużego jajka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżki zimnej wody (jeśli będzie taka konieczność)
  • ok 2 łyżek śmietany

Pozostałe:

  • ok. 1200 g owoców (u mnie było 3/4 gruszek i 1/4 jabłek)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ok 120 g cukru
  • 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1 białko jajka do posmarowania wierzchu
  • cukier kryształ (im grubszy, tym leszy) – do posypania wierzchu, aby placek z jabłkiem i gruszką ładnie wyglądał

Jak się zabrać do apple pie, czyli placka z jabłkiem i gruszką?

Wszystkie składniki na ciasto, za wyjątkiem wody, krótko, ale dokładnie wyrób. Wodę dodaj tylko wtedy, kiedy ciasto będzie za suche i nie będzie pozwalało na uformowanie się w kulkę. Następnie podziel ciasto na dwie części – 2/3 i 1/3, każdą oddzielnie zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na minimum pół godziny.

Tortownicę standardowych rozmiarów wyłóż papierem do pieczenia, ale tylko spód (bez boków).

Większe ciasto rozwałkuj (tip: najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia – wtedy ciasto się mniej klei) podsypując o czasu do czas niewielką ilością mąki. Większe rozwałkuj tak, aby pokryło zarówno spód i boki ciasta, Wyłóż spodem blaszkę zalepiając braki ciasta w jednym miejscu, naddatkiem z drugiego. Całość podziurkuj widelcem i wstaw do lodówki na kolejne 30 minut (pozostałą część ciasta również – w formie jeszcze nierozwałkowanej).

W tym czasie pokrój w plasterki jabłka i gruszki. Dodaj do nich cukier, cynamon i mąkę. Porządnie wszystko wymieszaj.

Jak już ciasto ściągnie się w lodówce – wyjmij pozostałą część ciasta i rozwałkuj na placek pokrywający wierzch ciasta. Pokrój w około dwucentymetrowe paski. Na spód wyłóż wcześniej przygotowane owoce, a całość przykryj kratką z ciasta.  Posmaruj roztrzepanym białkiem z jajka i porządnie posyp cukrem kryształem.

Placek z jabłkiem i gruszką piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarnika z funkcją góra i dół przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i tryb piekarnika na pieczenie od dołu.

Gotowy placek z jabłkiem i gruszką podawaj z pyszną kawą i lodami waniliowymi 🙂

Smacznego

Gosia

You may also like