Home PrzepisyDzień jak codzień Przepis na dynię w 10 odsłonach

Przepis na dynię w 10 odsłonach

by Gosia Socha

Zwykle jest to jakoś tak: wchodzisz do sklepu lub na rynek i nie wiesz jeszcze, że kupisz dynię. Jednak ją kupujesz. Przynosisz do domu i za nic w świecie nie masz pomysłu co z nią zrobić! Tutaj z pomocą przychodzę ja i podsuwam Ci przepis na dynię w 10 odsłonach 🙂

Rozwiązania proste, łatwe i przyjemne. Masz możliwość zrobienia śniadania, obiadu a nawet deseru. Nie pozostaje więc nic innego, jak tylko przejrzeć i wypróbować! Ja natomiast życzę Ci smacznego odkrywania kuchennych smaków!

Mus z dyni, czyli dynia pieczona

Mus z dyni, a tak naprawdę, to mus z pieczonej dyni to serio jedna z najprostszych rzeczy jaką można zrobić w kuchni. Wystarczy, że pokroisz w mniejsze części dynię, skopisz oliwą i upieczesz w piekarniku do miękkości.

Dobrze upieczona dynia daje się zdejmować za pomocą łyżki. Zachowuje  się jak dojrzałe awokado które własnie łyżką oddziela się od skórki, aby nie uronić ani krzty cennego miąższu.

Dyniowe gofry czyli gofry z puree z dyni 

Dyniowe gofry to prawdziwy sztos! Moje dzieciaki je uwielbiają. Są słodkie i mają warzywa – z czego chyba nie zdają sobie sprawy tak do końca 🙂 To idealne danie dla najmłodszych i dla starszych. U nie świetnie się sprawdziły jako przekąska do auta na dłuższą trasę.
Same dyniowe gofry są fantastycznie miękkie w środku i delikatne na zewnątrz. Nie są chrupiące – co dla jednych może być wadą, dla drugich zaletą. Idealne na śniadanie, u nas koniecznie z marmoladą pomarańczową. Szczerze polecam!

Czekoladowe ciasto dyniowe z gruszką

Czekoladowe ciasto dyniowe z gruszką to dla mnie hit nad hitami! Jest pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe 🙂 Do tego ta gruszka! To ciasto jest spektakularne w swoim wyglądzie i smaku – zachwyci niejedną teściową! 🙂

Samo ciasto możesz wykonać na kilka sposobów. Możesz je upiec w tortownicy, a możesz w keksówce. Użyj całych gruszek, lub plasterków ułożonych pionowo. Spokojnie możesz też ułożyć gruszkę w mniejszych kawałkach na wierzchu. W przypadku tego ciasta naprawdę masz pełną dowolność. Tutaj przede wszystkim liczy się smak 🙂

Chrupiący wege tost z dynią, serem i granatem

Kanapka? Super wegetariańska propozycja! Oczywiście możesz ją swobodnie modyfikować poprzez dodanie nawet salami czy masła orzechowego. Dodaj liście szpinaku, rukoli czy roszponki. Wystarczy, że zostawisz kilka plasterków podpieczonej dyni, dodasz ulubiony ser i na przykład pestki granatu, które będą słodkie i chrupiące. Mega sycący, chrupiący wege tost z dynią gotowy!

Pieczona zupa z pomidorami i dynią

Najlepiej zrób jej od razu większą ilość i zawekuj w słoikach. Możesz również ją zamrozić. Będzie idealna podana elegancko na talerzu. Ja uwielbiam ją siorbać prosto z kubeczka. Taka zdrowa wersja gorącego kubka.

Przygotowana saute – bez przypraw i śmietanki czy mascarpone – idealnie nada się dla najmłodszych. Wystarczy dodać trochę kaszy manny lub kleiku ryżowego i gęsta zupa dla niemowlaka gotowa 🙂

Polędwiczka z dynią w kremowym sosie

Mieszanka dyni, polędwiczki, tłustego serka oraz ziół daje perfekcyjne połączenie. Nie jest to z pewnością danie fit – ale przecież nie samym low fat żyje człowiek. Trochę smażonego i trochę tłuszczu na nadchodzącą jesień przyda się z pewnością!

Ponieważ bateria w mojej wadze uległa wyczerpaniu – ilość składników podaję na oko. Zresztą, kto ma czas na ważenie podczas ekspresowego obiadu 🙂

Jesienny gulasz wołowy z dynią marchewką i podgrzybkami

Jesień za oknem roztacza już nie tylko piękne, złociste i pełne uroku krajobrazy. Dni są już chłodniejsze, a ja coraz chętniej sięgam po rozgrzewające dania. Taki na przykład jesienny gulasz wołowy z dynią marchewką i podgrzybkami podany z kaszą lub zjedzony z ciemnych chlebem idealnie rozgrzeje zmarznięte brzuszki!

To świetne danie zarówno na rozgrzewającą kolację pod kocem, jak i na obiad. Jesienny gulasz wołowy z dynią marchewką i podgrzybkami świetnie się nada na rodzinny obiad podany prosto z naczynia w którym był przygotowany lub w ładnym, głębokim półmisku. Do tego na przykład kasza gryczana i smażone buraczki. Za taki gulasz pokocha Cię nawet teściowa! 🙂

Tarta z dynią w wersji podstawowej

Nie jest to może mega odkrywczy przepis, bo już kilka razy się spotkałam z tartą podobną do tej, którą ja zrobiłam, natomiast mogę Ci go polecić z jednego prostego powodu… jest po prostu pyszna! 🙂 Jestem pewna, że zasmakuje każdemu miłośnikowi tart.

Makaron z sosem dyniowo grzybowym

Makaron z sosem dyniowo grzybowym to jedno z tych dań, które zdecydowanie nie wyglądają, ale za to smakują! Sos  pomimo tego, że jest na bazie dyni, jest wybitnie ciężki, bo zaciągnięty mascarpone. Do tego grzyby… ach, co to były za pyszności!

Jeśli masz już dość lekkich sosów fit, to ten jest zdecydowanie dla Ciebie. Jest mocno oblepiający makron, gęsty i ciężki. Natomiast smak dyni, mascarpone i grzybów gra mi na potęgę! Do tego przygotowanie całości zajmuje nie więcej niż pół godziny. Czego chcieć więcej w te jesienne dni niż ciepłego i sytego obiadu w krótkim czasie? No może jeszcze risotto grzybowe mogłoby spełnić moje grzybowe zachcianki 🙂

Rozgrzewające dyniowe curry z kury z pomidorami i mlekiem kokosowym

Takie rozgrzewające dyniowe curry z kury, z dodatkiem pomidorów koktajlowych i mleka kokosowego na takie chłody to zdecydowanie coś na co mam ochotę! Do tego pysznie pachnący ryż jaśminowy… Już samo wyobrażenie tego dania otula mnie ciepłem i daje ukojenie.

Takie dyniowe curry zjadamy na codzienny obiad, jak i podajemy na większe lub mniejsze uroczystości. Świetnie się nadaje do podgrzania w pracy – mikrofala nie wyrządza mu praktycznie żadnej krzywdy. Zwykle przyrządzam większą ilość i pałaszujemy je przez kilka dni – tyle spokojnie może postać w lodówce. Raz takie dyniowe curry zamroziłam, ale po rozmrożeniu kurczak już smakował bardzo dziwnie, natomiast pozostałe składniki były ok (pomimo to, mrożenie curry postrzegam jako ostateczność).

Ryż ugotowałam z cytryną i anyżem. Był lekko kleisty, idealny do tego dania. Przepyszny sam w sobie!

You may also like