Home Szefowa Kuchni Dyniowe mini placuszki (pancakes)

Dyniowe mini placuszki (pancakes)

by Gosia Socha
dyniowe mini placuszki

Wspominałam już kiedyś, że bardzo nie lubię marnować jedzenia? A tym bardziej dobrego 🙂 Piekłam ostatnio dynię na krem dyniowy i trochę mi jej zostało, więc musiałam jakoś ten pyszny składnik zagospodarować. Kremu dyniowego wyszło dosyć sporo, więc pomyślałam – może coś śniadaniowego?

Dyniowe mini placuszki

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju ciepłe śniadanka – szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy to nasze brzuszki wręcz żądają ciepłego początku dnia. Oboje z M. przepadamy też za wszelkiego rodzaju placko-naleśnikami. Powstała więc zdrowa (a przynajmniej zdrowSZa :)) wersja – owsiano-dyniowe mini placuszki. Efekt? Wyszły pyszne! Intrygujące w smaku, nadające się do zjedzenia i na wytrawnie i na słodko. Wilgotne w środku i zaskakująco syte.

Wyszły na tyle dobre, że następnego dnia (to był piątek :)) smażyłam je jeszcze raz na mini spotkanie ze znajomymi i podałam jako przekąskę z nadzieniami różnego rodzaju – począwszy od miodu i orzechów, przez twarożek ze szczypiorkiem, a skończywszy na salami z roszponką i papryką z odrobiną majonezu. Bardzo efektowne, smaczne i łatwe w konsumpcji.

Czas przygotowania - 10m

Przygotowanie

Czas smażenia - 30m

Smażenie

Liczba porcji - 50

Liczba porcji

Trudność

Trudność

 

 

 

Składniki na około 50 szt placków:

  • 200 g puree z dyni
  • 100 g maślanki
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 80 g mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
  • cynamon – ½ łyżeczki
  • kardamon – ¼ łyżeczki
  • odrobina soli
  • oliwa do smażenia.

Wykonanie:

Puree z dyni dodaj do miski, dołóż pozostałe składniki i wymieszaj łyżką – ciasto powinno być gęste – dużo bardziej niż to na naleśniki. Jeśli nie uzyskałaś pożądanej konsystencji – modyfikuj ją delikatnie płatkami i mąką gryczaną (jeśli jest za płynne), lub maślanką (jeśli jest za gęste).

Placuszki smaż na odrobinie oliwy z obu stron na złoty kolor – możesz dodać do smażenia odrobinę masła.

Propozycje podania:

  • cukier puder (jeśli na słodko).
  • miód i orzechy
  • twarożek i szczypiorek
  • marmolada brzoskwiniowa
  • na wytrawnie z serem i z salami

Smacznego 🙂

dyniowe mini placuszki
Z twarożkiem
dyniowe mini placuszki
Na słodko

You may also like