Home Pani Domu Dyniowa potrawka z mięsem mielonym

Dyniowa potrawka z mięsem mielonym

by Gosia Socha

Masz w domu dynię i szukasz inspiracji na pyszny, niesztampowy, a przede wszystkim stosunkowo szybki jednogarnkowy obiad? Mam dla Ciebie idealną propozycję zaczerpniętą ze strony „Kwestia Smaku” 🙂 Dyniowa potrawka  z mięsem mielonym z wykorzystaniem dyni, marchewki i soczewicy – gwarantuję niezapomniane doznania, pomimo prostych i wydawałoby się mdłych składników.

liczba porcji 75x75 - 30m

Przygotowanie

liczba porcji 75x75 - 20m

Pieczenie

liczba porcji 8

Liczba porcji

Trudność

Trudność

 

 

 

Robiłam ją już trzy razy zamieniając składniki odpowiednio do tych, które miałam w domu – bo w kuchni, jak w życiu – trzeba korzystać z tego, co daje życie 🙂 Raz zamiast soczewicy użyłam fasolki czerwonej z puszki, drugim razem dodałam batatów zamiast marchewki, ale zawsze była w nich dynia 😉 – pełna dowolność!

Niesamowite danie zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkanie ze znajomymi – wystarczy wtedy je podać albo w małych miseczkach, żeby każdy miał indywidualną porcję, albo w jednej sporej misce z dodatkiem chlebków pita, żeby każdy mógł sobie nałożyć tyle, ile będzie chciał.

Dyniowa potrawka z mięsem mielonym – składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • ok 300 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 200 g obranej marchewki
  • 1 puszka dobrej jakości pomidorów
  • 150 g soczewicy czerwonej
  • 150 g ryżu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula biała
  • 3 ząbki czosnku
  • ok 600 ml bulionu
  • 1 papryczka chili
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryczki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryczki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Zacznij od nagrzania piekarnika – ustaw go na 180°. Weź spory garnek lub inne naczynie (musi pomieścić wszystkie składniki jednocześnie), które będziesz mogła wstawić do piekarnika po początkowej obróbce na kuchence.

Rozgrzej w nim olej i wrzuć cebulkę pokrojoną w kosteczkę, jak się zeszkli dodaj marchewkę pokrojoną w półplasterki oraz posiekany czosnek. Jak już marchewka nabierze odrobiny kolorku, wrzuć mielone mięso (ja miałam akurat z indyka, ale może być każde inne).  Dokładnie obsmaż dodając sól i pieprz oraz pozostałe przyprawy. Mięso nabierze całego ich smaku a później odda całemu daniu.

Czas na dodanie ryżu i soczewicy (ja dodałam trzykolorowy ryż i czerwoną soczewicę) – przez około 3-4 minutki mieszając poczekaj aż się zeszklą (ryż trochę zmieni kolor na mniej wyrazisty). Wlej gorący bulion (wtedy składniki na patelni zaczną się w nim gotować, zamiast dusić do czasu, aż bulion się podgrzeje). Po zagotowaniu dodaj dynię, pomidory z puszki, papryczkę chili (jeśli lubisz pikantne dania, dodaj z pestkami, w przeciwnym razie usuń pestki przed pokrojeniem papryczki w kosteczkę). Zagotuj wszystko, przykryj szczelnie (możesz użyć do tego celu folii aluminiowej) i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut – do czasu aż ryż będzie miękki. Nie musisz w między czasie nic mieszać, możesz ewentualnie sprawdzić, czy nie potrzeba dodać więcej bulionu, w końcu ryż musi się w czymś ugotować 🙂

Danie gotowe! Możesz je udekorować świeżą natką pietruszki albo kolendrą… ja muszę się przyznać, że niestety nie miałam pod ręką, a do zdjęć dodałam listki bazylii tylko dla kontrastu kolorystycznego – bo jej smak zupełnie nie pasuje do tego dania 🙂

You may also like