Home PrzepisyDzień jak codzień Zielona lasagna ze szpinakiem i cukinią

Zielona lasagna ze szpinakiem i cukinią

by Gosia Socha

Zielono mi, spokojnie mi, wesoło mi można by rzec! Letnia lasagna, a można ją zrobić o każdej porze roku. Pyszna z sosem beszamelowym zielona lasagna ze szpinakiem i cukinią może stanowić wyśmienite danie zarówno w wersji z mięsem, jak i jako samodzielna zapiekanka wegetariańska.

Przygotowanie - 60m

Przygotowanie

Przygotowanie - 45m

Pieczenie

liczba porcji 4

Liczba porcji

Poziom trudności - średni - mikro

Trudność

 

 

 

 

Lata temu na mój wieczór panieński jedna z moich koleżanek (wegetarianka nomen omen) przygotowała lasagne ze szpinakiem i była pyszna! Ostatnio zebrało mi się na wspominki, stąd też wzięłam inspirację. Dodałam do niej mięsa i cukinii. Nie powiem, znacząco zmieniło to jej smak i przeznaczenie, ale podwaliny ze wspomnień są.

Pogoda już dopisuje, nas jest jeszcze dwójka jedzących standardowe posiłki, więc ta ilość lasagny spokojnie wystarczyła na dwa dni obiadowania. Nie powiem, że mnie to nie ucieszyło, gdyż jest troszkę pracochłonna, a jako pedantyczna mama pięciomiesięcznego urwiska mam „trochę” ograniczony czas. Przyznam Ci się, że właśnie z tego względu zielona lasagna ze szpinakiem i cukinią powstawała już po uśpieniu młodego, duuuużo po…. 😉 W ciągu dnia robi się coraz gęściej z czasem. Zawsze znajdzie się (lub znajdę ja :-P) coś do roboty, jak już mam „chwilkę”. Coś tu sprzątnąć, coś pozmywać, poprasować, podlać kwiatki, ugotować obiadek dla młodziana. M. się śmieje (czasem z przerażeniem), że ja po prostu nie umiem odpoczywać. Trochę jest w tym prawdy, nie powiem, że nie. Tak już mam, że muszę coś robić, szczególnie na tzw. „swoich włościach”. Trochę jak pracocholiczna Pani domu, ale za to Pani przez celowo duże „P” 🙂 Bo trzeba się szanować!

Składniki na lasagne (20 x 30):

  • 200 g makaronu na lasagne (u mnie był szpinakowy)
  • 750 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 2 średnie cebule lub jedna duża
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 średnie cukinie
  • 1 kulka mozzarelli
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 papryczka chili
  • 500 ml zimnego mleka
  • 100 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Na rozgrzaną patelnię dodaj dwie łyżki oleju oraz posiekany drobno czosnek (ewentualnie przeciśnięty przez praskę). Mieszaj przez chwilę uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Dodaj opłukane liście szpinaku (może być też dobrej jakości szpinak mrożony). Posól około ½ łyżeczki soli i podsmażaj chwilę, aż szpinak zmięknie i odparuje z niego woda. Zdejmij szpinak z patelni.

Na tą samą patelnię dodaj ponownie dwie łyżki oleju, pokrojoną w kostkę cebulę oraz papryczkę chili. Posól, żeby cebula szybciej odparowała i zmiękła. Jak już się zeszkli (po około 2-3 minutach), dodaj mięso mielone, ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu oraz ostrą papryczkę i podsmaż. Gdy mięso przestanie być surowe, wyłącz gaz i zostaw je na patelni.

W międzyczasie, gdy mięso się podsmaża pokrój umytą cukinię na cienkie, około dwumilimetrowe plasterki. Ja jej nie ubierałam, bo po pierwsze – lubię cukinię ze skórką, po drugie – ładniej się prezentuje.

Piekarnik ustaw na 180 stopni z pieczeniem góra i dół, niech już się grzeje.

Beszamel. W rondelku na średnim ogniu roztop masło. Zdejmij na chwilę z ognia i dosyp do niego mąkę ciągle mieszając. Gdy mąka połączy się z masłem postaw garnek ponownie na palniku i ciągle mieszając podsmażaj przez około 3-4 minuty, żeby powstała jasna zasmażka (dzięki temu mąka nie będzie surowa). Następnie nie przerywając mieszania (najlepiej trzepaczką) powoli dolewaj zimne mleko z sokiem z cyryny. Dopraw za pomocą ¼ łyżczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu oraz startą gałką muszkatołową. Mieszaj aż do zgęstnienia. Dopraw, jeśli jest to konieczne. Pamiętaj, że sos beszamelowy gęstnieje najbardziej przy studzeniu, więc nie zapomnij go mieszać od czasu do czasu.

Wszystkie półprodukty już masz gotowe, czas by powstała zielona lasagna ze szpinakiem i cukinią. Na dno sporego naczynia żaroodpornego  dodaj odrobinę sosu beszamelowego. Przykryj je pojedynczą warstwą płatów makaronowych. Ponownie dodaj sos, tyle, żeby pokrył makaron. Następnie warstwa podsmażonego mięsa, szpinaku oraz ułożone plasterki cukinii. Pokryj beszamelem i ponownie przykryj makaronem i kolejnymi warstwami. Zakończ układanie na płatach makaronu przykrymi ułożonymi na nich plasterkami cukinii (najlepiej, żeby na siebie nachodziły). Polej wszystko pozostałą częścią beszamelu. Na sam wierzch połóż pokrojoną w cienkie plasterki mozzarellę.

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 minut pod przykryciem. Następnie odkryj, i jeśli masz funkcję grilla – podpiecz przez około 5 minut w temperaturze 200 stopni, żeby zielona lasagna ze szpinakiem i cukinią nabrała złotego koloru z zewnątrz.

Smacznego zielonego 🙂

 

You may also like