Home PrzepisyDzień jak codzień Pomarańczowo pomidorowy łosoś

Pomarańczowo pomidorowy łosoś

by Gosia Socha

Pomarańczowo pomidorowy łosoś to idealne danie na szybki obiad. Wystarczy tylko umyć rybę, przygotować marynatę, wstawić do parowaru/pieca i gotowe!

Przygotowanie - 5m

Przygotowanie

Pieczenie - 10m

Pieczenie

liczba porcji 2

Liczba porcji

Trudność

Trudność

 

 

 

 

Tak przygotowana ryba sprawdzi się na każdą okazję – od codziennego posiłku po odświętne danie. Marynatę w zależności od uznania można swobodnie modyfikować. Na Boże Narodzenie idealnie sprawdzi się pomarańcza i np. anyż lub suszona żurawina. Na Wielkanoc – odrobina chrzanu i np. rzeżucha. Nic tylko szaleć 🙂

Sposób przygotowania? Nic prostszego! Taki łosoś będzie wyśmienity zarówno przygotowany lekko – na parze czy w piekarniku, jak i z patelni – smażony jednostronnie.

Składniki:

  • 300 g filetu z łososia (ja miałam ze skórą)
  • ½ wyparzonej i wyszorowanej pomarańczy
  • 2 spore łyżki pokrojonego drobno koperku
  • 2 suszone pomidory (4 połówki)
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szczypty soli
  • Odrobina pieprzu cayenne

Wykonanie:

Przygotuj marynatę. Zetrzyj skórkę z połowy wyszorowanej pomarańczy uważając, żeby nie ścierać białej, gorzkiej części. Wyciśnij sok do małej miseczki i umieść tam starty zest. Dodaj łyżkę oliwy, drobno posiekany koperek, suszone pomidory pokrojone w małą kostkę, sól oraz pieprz cayenne (swobodnie możesz go zastąpić ostrą papryką). Wszystko razem wymieszaj.

Wersja w parowarze:

Łososia opłucz pod bieżącą, zimną wodą i osusz dokładnie papierowymi ręcznikami. Przekrój go na dwa równe kawałki i ułóż je skórą do dołu na sitku parowaru. Na wierzch ryby wyłóż obficie marynatę. Pomarańczowo pomidorowy łosoś będzie gotowy po około 10-12 minutach.

Wersja w piekarniku:

Ustaw piekarnik na 180 stopni i przygotuj dwa spore kawałki folii aluminiowej. Łososia opłucz pod bieżącą, zimną wodą i osusz dokładnie papierowymi ręcznikami. Przekrój go na dwa równe kawałki i ułóż je skórą do dołu na środku folii aluminiowej (każdy na swojej). Na wierzch ryby wyłóż obficie marynatę i zawiń rybę w papilotkę (kieszonka, w której będzie powietrze w środku – góra folii nie może dotykać marynaty). Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 12-15 minut (pamiętaj, że będzie on jeszcze „dochodził” po wyjęciu z piekarnika).

Rybę podawaj z pieczonymi lub parowanymi warzywami posypanymi świeżym koperkiem. Jeśli zostało Ci trochę marynaty – możesz nią podlać na talerzu już przygotowanego łososia.

Smacznego!

You may also like