Home PrzepisyDzień jak codzień Kasza owsiana z owocami

Kasza owsiana z owocami

by Gosia Socha

Doskonała, zdrowa propozycja zarówno na pierwsze, jak i na drugie śniadanie czy podwieczorek – kasza owsiana z owocami. Ugotowana na mleku z dodatkiem brązowego cukru oraz nasion chia to świetna energetyczna baza dająca mnóstwo energii zarówno ciału, jak i duszy.

Przygotowanie - 25m

Przygotowanie

liczba porcji 2

Liczba porcji

Trudność

Trudność

 

 

 

 

Dodatek różnorodnych świeżych owoców oraz orzechów z pewnością wywoła uśmiech na Twojej twarzy, a dzisiaj jest przecież dzień życzliwości, więc może warto pamiętać też o sobie?  Do tego szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryną i pomarańczą! To się dopiero nazywa energetyczny kopniak i to bez wyrzutów sumienia.

Składniki na kaszę owsianą z owocami:

  • 10 łyżek kaszy owsianej
  • 2 łyżki nasion chia
  • 600 ml mleka
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 pomarańcze
  • 1 grejpfrut
  • 1 granat
  • 2 średnie garście dowolnych orzechów

Wykonanie:

Mleko zagotuj i dodaj do niego kaszę owsianą*, timer ustaw na 15 minut.  W połowie gotowania dodaj nasiona chia. Gdy kasza będzie już gotowa (nie powinna nieprzyjemnie chrupać w zębach, ale również nie może się rozgotować, powinna być wyczuwalna), zdejmij ją z ognia i dodaj dwie łyżeczki cukru oraz wiórki kokosowe. Wymieszaj i nałóż do naczynia w którym kasza owsiana z owocami będzie przez Ciebie serwowana.

Kiedy kasza się gotuje przygotuj owoce oraz orzechy. Pomarańcze i grejpfruta obierz ze skóry pozbywając się białych błon. Podziel je na cząstki, a następnie poprzekrawaj je na połówki. Granata przekrój na pół i powybijaj z niego pestki, lub wydłub je palcami (uważaj na sok, bo mocno farbuje).

Owoce ułóż na przygotowanej wcześniej kaszy, posyp obficie orzechami. Podawaj ze szklaną świeżo wyciśniętego soku i smacznego 🙂

A! Kasza owsiana z owocami cytrusowymi równie świetnie smakuje polana odrobiną prawdziwego miodu! Polecam.

*jeśli nie masz kaszy owsianej, możesz ją zastąpić kaszą jaglaną lub po prostu płatkami owsianymi – zmienia się wówczas czas gotowania i ilość potrzebnego płynu. Kaszę jaglaną trzeba gotować dłużej niż owsianą, a płatki krócej i w mniejszej ilości mleka.

You may also like