Home Szefowa Kuchni Puszysty omlet z owocami

Puszysty omlet z owocami

by Gosia Socha

Puszysty omlet z owocami, czysta klasyka śniadaniowa, a jeszcze podany ze świeżymi owocami, miodem i jogurtem greckim… zjedzony w promieniach słońca… rozmarzyłam się, a Ty? Uwielbiam takie proste dania, które swoimi smakami pobudzają do uśmiechu i szczęścia na cały dzień, a ten omlet zdecydowanie do nich należy. Mi zawsze poprawia humor 🙂

W smaku przypomina trochę MEGAdelikatny, jajeczny biszkopt, a to wszystko przez te ubite na sztywną pianę białka. Niby to takie proste, a jak często nie chce nam się ich ubijać oddzielnie. Błąd! Obiecuje Ci, że zajmie Ci to tylko 3 minuty dłużej, ale efekt jest ich wart i to zdecydowanie. Jest pyszny na śniadanie, szczególnie weekendowe, ale równie dobrze możesz go wziąć na drugie śniadanie do pracy. No ok, M. też dostał swój przydział 🙂 A wyobrażasz sobie radość dzieci na taki posiłek w przerwie między lekcjami? Nie będzie dziecka, które by nie zazdrościło takiemu szczęściarzowi. Obopólna satysfakcja gwarantowana – dziecko zdrowo najedzone, a Ty spokojna, że nie wciągnęło kolejnego batona 🙂

Aaaa, co ważne, ja swoje omlety smażyłam na patelni o średnicy 22 cm. Większa patelnia – więcej składników. I więcej przyjemności :

liczba porcji 75x75 - 10m

Przygotowanie

liczba porcji 75x75 - 10m

Smażenie

liczba porcji 2

Liczba porcji

Trudność

Trudność

 

 

 

Składniki na dwie osoby (czyli dwa omlety):

  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • miód, jogurt naturalny albo grecki – do polania omletów
  • dowolne owoce – u mnie  były to:
    • 2 banany
    • 200 g arbuza
    • 150 g ananasa
    • 100 g borówek

Puszysty omlet z owocami – wykonanie:

Wspominałam wcześniej o ubijaniu jajek, więc do dzieła – oddziel żółtka od białek, a białka wraz ze szczyptą soli ubij w dużej misce mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę. Jak już osiągniesz pożądany efekt, zmniejsz obroty miksera, dodaj cukier a następnie po jednym żółtku do masy. Kolejne dodawaj, jak już poprzednie się ładnie wmiesza.

Następnie na minimalnych obrotach i naprawdę krótko ubijaj masę jajeczną stopniowo dosypując obie mąki. Masa na puszysty omlet z owocami gotowa 🙂

Rozgrzej patelnię (u mnie o średnicy 22 cm, jeśli masz większą, to na jeden omlet będą potrzebne proporcje zwiększone o jedno jajko). Na tak przygotowaną patelnię połóż jedną łyżkę masła i rozprowadź po patelni – wylej połowę masy jajecznej i zmniejsz ogień na średni, a nawet pomiędzy małym a średnim. Smaż omlet nie ruszając go i nie przykrywając przez około 4 minuty, aż jego brzegi zaczną delikatnie się złocić. I to jest ten czas – czas na przekręcenie omletu. Coś co większość z Was pewnie przeraża.

W każdym bądź razie, jak już przekręcisz swój omlecik, smaż go przez czas o połowę krótszy niż pierwszą warstwę, czyli u mnie 2 minutki.

Tak usmażony omlet przełóż na talerz, dodaj jogurt naturalny, miód, świeże owoce i delikatnie złóż na pół. Oczywiście możesz go zjeść też z samym cukrem pudrem, ale taki owocowy jakoś bardziej do mnie przemawia w letnią pogodę.

Kilka sposobów jak skutecznie przekręcić omlet

  • Specjalna duża i giętka łopatka do przekręcania omletów – ja kiedyś taką kupiłam bodajże w jakimś hipermarkecie i jestem z niej bardzo zadowolona
  • Technika „na talerz” – czyli talerz o średnicy większej niż patelnia przyłóż wierzchem w kierunku omletu i jednym zdecydowanym ruchem obróć patelnię w jego kierunku, zrzucając w ten sposób na niego omlet. Teraz możesz go zsunąć niesmażoną stroną do dołu. A talerz wykorzystasz przy posiłku 🙂
  • Technika „na drugą patelnię” – podobna do techniki z talerzem, z tym że omlet zostaje na nowej patelni. Ma ona jednak jedną wadę – brudzisz dwie patelnie.
  • Podrzuć omlet jak naleśnik – ja tego nie umiem, ale jeśli Tobie się uda, to chapeau bas 🙂

Propozycja dla Panów:

Tak przyrządzony omlet, podany z pyszną kawką i różyczką albo tulipankiem to wspaniały pomysł na śniadanie do łóżka dla wybranki Twojego serca – sukces gwarantowany 🙂

 

You may also like