Home PrzepisyOd zmierzchu do świtu Truskawki w chrupiącej skórce

Truskawki w chrupiącej skórce

by Gosia Socha

Słodka truskawkowa głębia pod chrupiącą skórką z kruszonki i brązowego cukru z migdałami. Idealny deser podawany jeszcze ciepły, najlepiej do łózka…If you know what I mean 😀

Przygotowanie - 10m

Przygotowanie

Pieczenie - 30m

Pieczenie

liczba porcji 2

Liczba porcji

Trudność

Trudność

 

 

 

 

Truskawki w chrupiącej skórce to świetny deser na każdą okazję. Można go podawać w indywidualnych kokilkach, lub w jednym dużym naczyniu. Świetnie komponują się też z lodami waniliowymi. Niestety tym razem u nas tego nie doczekały, zostały zjedzone jeszcze gorące. Skorupka po uderzeniu w nią łyżeczką wydaje pełen głębi dźwięk. Gdy tylko dostaniesz się do środka, odnajdziesz niesamowite kąski truskawek. Słodkie, miękkie, rozpływające się w ustach. Namiętnie wręcz kuszący deser.

Zrobiłam go z dwoma rodzajami brązowego cukru jednocześnie. Zwykły brązowy chrupie pod językiem. Ciemny muscovado ma miodowo karmelowy smak ale jest miękki. Ich połączenie daje boski efekt warty zachodu.

P.S. Truskawki możesz zastąpić każdymi innymi owocami. Jagody, jabłka, gruszki, borówki – bez ograniczeń.

Składniki na dwie porcje:

  • 300 g truskawek
  • 100 g mąki
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru muscovado (możesz zastąpić brązowym cukrem)
  • 30 g cukru brązowego
  • 80 g + 30 g masła

Wykonanie:

Piekarnik ustaw na 180 stopni Celsjusza. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój na połówki. Jeśli są większe, to na ćwiartki. Ułóż je w naczyniach do zapiekania tak, aby zmieściła się jeszcze kruszonka.

Przygotuj chrupiącą skorupkę. Do miski wsyp mąkę, sól, płatki owsiane oraz migdałowe, cukier brązowy i wymieszaj. Dodaj 80 g masła pokrojonego na małe kawałki i palcami zagnieć kruszonkę „rozcierając” składniki pomiędzy palcami.

Na przygotowanych wcześniej owocach ułóż kruszonkę. Na nią dodaj malutkie kawałeczki z pozostałego masła, a następnie rozkrusz cukier muscovado.  Ustaw na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (z naczynia podczas pieczenia może wyciekać sok, więc będziesz miała mniej sprzątania :)).  Wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 – 30 minut aż kruszonka się zrumieni.

Smacznego 🙂

You may also like