Home PrzepisyDzień jak codzień Placuszki z serem mascarpone i skórką cytrynową

Placuszki z serem mascarpone i skórką cytrynową

by Gosia Socha

Prawdziwe, letnie, wyjątkowe placuszki z serem mascarpone i skórką cytrynową. Cytrynowa nuta świetnie orzeźwia tłusty posmak włoskiego serka. Te małe, rumiane słoneczka w smaku przypominają trochę mini serniczki. Zdecydowanie są na liście top placuszków!

Przygotowanie - 30m

Przygotowanie

liczba porcji 4

Liczba porcji

Trudność

Trudność

 

 

 

 

A powstały w sumie z niczego 🙂 Na początku miały być racuchy z jabłkami. Okazało się jednak, że nie mam wystarczająco dużo jogurtu greckiego. Więc dołożyłam sera twarogowego, którego resztka pałętała się gdzieś po lodówce (było kilogramowe wiaderko, ale 800 g poszło na sernik :)). Później mnie natchnęło na serek mascarpone. Po spróbowaniu masy, okazało się, że brakuje czegoś na przełamanie, ewentualnie podkreślenie smaku i padło na skórkę cytrynową!

Ostateczne połączenie wyszło powalające. Tak, powalające i nie boję się użyć tego słowa! To zdecydowanie wielkie zaskoczenie, ale równie wielka przyjemność je jeść. Smakują idealnie z sezonowymi owocami. W sumie chyba jeszcze lepsze były podjadane „na zimno” po godzinie od śniadanie! M. jeszcze wziął następnego dnia porcję do pracy na drugie śniadanie. Świetnie się wkomponują w jadłospisy szczególnie w tak ciepłe, letnie dni.

Składniki na placuszki z serem mascarpone i skórką cytrynową:

  • 125 g sera mascarpone
  • 200 g sera na sernik (można zastąpić drugą połówką mascarpone)
  • 75 g jogurtu greckiego
  • 50 ml mleka 3,2%
  • 2 duże jajka
  • 80 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub 2 łyżeczka cukru wanilinowego
  • Otarta skórka z połowy cytryny
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 3 – 4 kawałki masła (po około 1 łyżeczce)

Wykonanie:

Jajka. Oddziel żółtka od białek i przełóż jej do dużej miski, w której będziesz wyrabiała ciasto na  placuszki z serem mascarpone i skórką cytrynową. Do żółtek dodaj oba sery, jogurt grecki, mleko, cukier oraz skórkę cytrynową i wszystko dokładnie wymieszaj ręcznie za pomocą widelca lub trzepaczki. Podczas mieszania przechyl miskę i postaraj się wbić w masę jak najwięcej powietrza.

Do wyrobionej masy na placki stopniowo dosypuj mąkę oraz proszek do pieczenia. Uważaj, żeby nie zrobiły się grudki.

W oddzielnej misce ubij na sztywno ze szczyptą soli białka. Dodawaj je sukcesywnie do wyrobionej masy. Białka wmieszaj delikatnie, ale zdecydowanie. Najlepiej do tego celu nadawać się będzie silikonowa łopatka.

Olej rozgrzej na dużej patelni, dodaj do niego jeden kawałek masła. Gdy tylko masło się rozpuści, za pomocą łyżki dodawaj na patelnię ciasto. Placki powinny być jak najgrubsze 🙂 Smaż je po około 1-2 z każdej strony, aż będą kusząco rumiane. Przed dodaniem kolejnej partii, dodaj kolejny kawałeczek masła.

Propozycja podania:

Ja wykorzystałam druga połówkę serka mascarpone i wymieszałam ją razem z taką samą ilością sera twarogowego oraz z cukrem waniliowym. Taka masa serowa idealnie się wkomponowała ze świeżymi owocami! Dzięki takim dodatkom placuszki z serem mascarpone i skórką cytrynową. Możesz też je posypać cukrem pudrem, polać miodem lub zgrzeszyć na całego i zjeść je z kremem orzechowo-czekoladowym 😛

P.S. Jeśli chcesz, możesz usmażyć te placki bez tłuszczu, ale potrzebna Ci do tego będzie bardzo dobrej jakości patelnia teflonowa.

 

You may also like