Home PrzepisyDzisiaj mi się nie chce Placek jogurtowo-cytrynowy

Placek jogurtowo-cytrynowy

by Gosia Socha

Przepisów na jogurtowe ciacho jest całe mnóstwo, ja sama piekłam już je przynajmniej z pięciu przepisów (z czego jeden jest już na blogu). Jednak ten przepis na placek jogurtowo-cytrynowy powalił mnie na kolana.

Przygotowanie - 10m

Przygotowanie

Pieczenie - 60m

Pieczenie

liczba porcji 18

Liczba porcji

Trudność

Łatwe

 

 

 

 

Masa po wymieszaniu jest zwarta, co eliminuje ryzyko opadnięcia owoców na dno formy. Efekt jest powalający, ciasto po upieczeniu jest wilgotne i kwaskowe dzięki cytrynie. Jest gęste i kleiste po upieczeniu. No i robi je się ekspresowo! To zdecydowanie moje ulubione ciasto jogurtowe (aż do odwołania :)).

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g owoców
  • 160 ml oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 cytryna + otarta skórka
  • 600 ml jogurtu (najlepiej greckiego)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli

Wykonanie ciasta:

Jedna najważniejsza rzecz na początek – jogurt i jajko powinny mieć temperaturę pokojową, co zmniejszy ryzyko zakalca. Jeśli wszystkie składniki będą w tej samej temperaturze wówczas placek jogurtowo-cytrynowy nie będzie grudkowaty oraz będzie się równo piekł.

Mąkę, sól oraz sodę oczyszczoną przesiej przez sito i odłóż – będą potrzebne później. Do miski wlej olej, dodaj cukier, jajko, skórkę z jednej sparzonej cytryny oraz wyciśnięty z niej sok i wszystko razem wymieszaj rózgą kuchenną lub widelcem. Następnie dodaj jogurt i wymieszaj ponownie. Czas na ostatnie mieszanie – wsyp przesiane wcześniej składniki i połącz wszystko w jedną, gęstą masę.

Wymieszane ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia* i wyrównaj w miarę możliwości. Wyłóż ciasto owocami – nie ugniataj ich w środek ciasta, same delikatnie się zapadną. Jeśli używasz śliwek, moreli czy innych dużych, pestkowych owoców, ułóż je wcięciem po pestce do góry – wówczas soki z owoców będą się ładnie karmelizowały, a ich nadmiar nie spowoduje zakalca w cieście.

Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i piecz przez około 60 minut do momentu aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy (im większa blacha, tym krócej, im mniejsza, tym dłużej).

Propozycja podania:

Placek jogurtowo-cytrynowy podawaj koniecznie wystudzony. Możesz go posypać cukrem pudrem przed podaniem, oraz podawać z łyżką jogurtu greckiego wymieszanego z wanilią i miodem.

Smacznego! 🙂

*ja u użyłam blach 22 x 33, jeśli weźmiesz większą – ciasto będzie niższe, a tortownicy – będzie wyższe. Pamiętaj tylko, żeby odpowiednio wcześniej/później wyjąć ciasto – sprawdzaj patyczkiem.

You may also like