Home Szefowa Kuchni Makaron z chorizo – czyli carbonara inaczej

Makaron z chorizo – czyli carbonara inaczej

by Gosia Socha
Ta hiszpańska kiełbasa naprawdę potrafi zdziałać cuda. Zwykła, delikatna carbonara zmienia się w zupełnie inne danie – pełen ognia i cudownego, hiszpańskiego smaku makaron z chorizo.

Wykończona skórką z pomarańczy staje się daniem naprawdę poprawiającym nastrój. To taki mój comfort food 🙂  Tak, jedzenie powinno moim zdaniem karmić ciało, oczy i duszę – to zdecydowanie takie jest.
Mega proste w wykonaniu, pyszne, syte i pełne hiszpańskiego słońca 🙂 Jakże by się przydało takie właśnie w takie pochmurne, jesienne dni, jaki jest dzisiaj.
Podaj je z sałatką z pomarańczy i roszponki a z pewnością zachwyci niejedną osobę.

Składniki, których potrzebujesz na makaron z chorizo:

  • 250 g makaronu (przed ugotowaniem)
  • 70 g chorizo
  • 1/2 świeżego chili (lub więcej, jeśli lubisz bardzo ostre dania)
  • kilka listków świeżego rozmarynu
  • oliwa – kilka łyżek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 1/3 szklanki startego parmezanu (plus dodatkowy do dekoracji gotowego dania)

Jak się zabrać za makaron z chorizo?

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź pozostawiając około szklanki wody z gotowania makaronu (posłuży do rozrzedzenia sosu, jeżeli będzie taka konieczność).

Żółtka wymieszaj w miseczce z solą, pieprzem, sokiem z cytryny, skórką otartą z cytryny, śmietaną i startym serem.

Chorizo pokrój w cienkie plasterki. Chili, czosnek i kilka listków rozmarynu posiekaj w drobna kostkę. Całość podsmaż na łyżce oliwy na średnim ogniu przez kilka minut. Kiełbasa powinna nabrać odrobiny koloru. Następnie dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na patelnię przełóż ugotowany makaron. Podsmaż około minuty do dwóch – ciągle mieszając, aby makaron nabrał równomiernej temperatury oraz przeszedł smakami z patelni Wyłącz gaz pod patelnią. Następnie dodaj sos z żółtek i w razie konieczności makaron z chorizo rozcieńcz wodą z gotowania makaronu.
Gotowy makaron z chorizo posyp startym serem i skrop kilkoma kroplami oliwy. Koniecznie dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego,
Gosia

You may also like