Home Szefowa Kuchni Kurczak pieczony w kawałkach

Kurczak pieczony w kawałkach

by Gosia Socha

Kurczak pieczony w kawałkach jest mega prostym i fajnym pomysłem na nie jeden, a kilka posiłków za jednym zamachem. Serio, totalne „zero waste”, a do tego pyszny, soczysty i pełen smaku. Uwielbiam go przygotowywać w ten sposób. W zależności od użytych przypraw do marynowania – z łatwością mogę modyfikować jego smak i przeznaczenie.

To świetny pomysł na zwykły obiad, wówczas resztki z takiego pieczenia wykorzystaj do zrobienia tortilli, omletu lub pysznej sałatki na kolację. Kurczak pieczony w kawałkach to też dobre rozwiązanie na urodzinowy obiad lub inną okazję. Wystarczy, że przygotujesz go w większej ilości, wstawisz na półtorej godzinki przed przyjściem gości do piekarnika i gotowe! No i tańsze, niż kupowanie oddzielnie nóżek z kurczaka, już nie mówiąc o samych piersiach!

Ekonomiczny i pyszny obiad jest na wyciągnięcie Twojej ręki.

Dlaczego kurczak pieczony w kawałkach, a nie w całości?

No własnie. Kupiłam przecież eko kurczaka w całości, więc dużo łatwiej byłoby go upiec w takiej właśnie postaci. Z jednej strony tak, ale po upieczeniu będzie wymagał porcjowania. Dodatkowo gdy pieczony jest w całości – dużo łatwiej o to, aby był wówczas soczysty. Natomiast ja wolę zrobić to przed pieczeniem, ponieważ:

  • Łatwiej jest mi dzielić mięso przed upieczeniem, niż gorące – po upieczeniu
  • Korpus, który pozostanie po podzieleniu mięsa, mogę z łatwością wykorzystać do wywaru na pyszną zupę
  • Łatwiej zamarynować kurczaka podzielonego na części, przez co jego smak będzie głębszy i bardziej wyrazisty
  • Ponieważ marynuję mięso przez kilkanaście godzin, to podzielonego łatwiej jest mi przechowywać w lodówce niż kurczaka w całości

Składniki jakich potrzebujesz:

  • Kurczak o wadze około 1.5 kg
  • 50 g masła
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki lubczyku suszonego
  • 4 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Kilka gałązek rozmarynu
  • Skórka otarta z połowy cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy

     Czas na kurczaka pieczonego w kawałkach

    Na początku kurczaka umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz za pomocą ręczników papierowych. Następnie za pomocą ostrego noża odetnij z kurczaka kuper i go wyrzuć. Podziel kurczaka na części. Oddzielnie wytnij skrzydełka, podudzia oraz piersi. Ja podudzia dzielę w stawie jeszcze na dwie części. Pierś z kurczaka również przecinam na pół. Od skrzydełek odcinam cienką końcówkę – jej nie piekę. Korpus wraz z częścią skrzydełek świetnie nadaje się do nagotowania na ni wywaru do zupy. Jeśli nie mam czasu tego robić od razu (a zwykle nie mam), to po prostu mrożę całość.

    Aby kurczak pieczony w kawałkach nabrał smaku, trzeba go zamarynować. Do miseczki wlej oliwę oraz dosyp przyprawy (bez rozmarynu i czosnku) – wymieszaj. W dużej misce umieść części, przelej olej z przyprawami na kurczaka i dokładnie go wymieszaj.  Następnie dodaj ząbki czosnku (nie muszą być obrane) oraz listki rozmarynu i ponownie wymieszaj. Zakryj folią spożywczą i odstaw do zamarynowania. Najlepiej wstaw na całą noc do lodówki, a jeśli nie masz tyle czasu, to 3 godziny powinny wystarczyć.

    Przed pieczeniem ułóż kurczaka na blasze, a na każdym z kawałków ułóż kawałeczek masła. To właśnie masło nada taki pyszny smak oraz dokładniej rozprowadzi go po mięsie. Blachę z przygotowanym mięsem zakryj folią aluminiową (aby skórka się nie spaliła a mięso nie wysuszyło) i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika bez termoobiegu z funkcją góra i dół.

    Po około 50 minutach (jeśli masz dużo mięsa, ciasno poukładanego – dodaj około 15 minut) odkryj folię aluminiową i piecz dalej przez około 25 minut.

    Upieczony kurczak po nakłuciu będzie wypuszczał czyste soki, bez krwi.

    Gotowe kawałki kurczaka ułóż ładnie na półmisku i podawaj!

    Mała wskazówka – kurczak pieczony w kawałkach świetnie skomponuje się z wilgotną kaszą. Jak ją zrobić? Do delikatnie ugotowanej kaszy dolej część soków z pieczenia kurczaka i wymieszaj. Przykryj i wstaw do dopiekającego się kurczaka w piekarniku. Kasz będzie pyszna, pełna smaku i idealnie się skomponuje z kurczakiem.

    Smacznego

    Gosia

You may also like