Home Szefowa Kuchni Kruche ciasto z gruszkami, budyniem i kruszonką

Kruche ciasto z gruszkami, budyniem i kruszonką

by Gosia Socha

Klasyka w starym wydaniu – kruche ciasto z gruszkami, budyniem i kruszonką. Dużą ilością kruszonki. To takie ciacho, jako zajadało się zwykle u Babci, tylko u niej zawsze było ze śliwkami (i tutaj też spokojnie może być).  Krem budyniowy i piana z białek świetnie sobie radzą z kruchym spodem i kruszonką.

Jedno z wielu idealnych ciast do herbaty, na dłuższe, jesiennie już wieczory. Warto upiec właśnie dużą blaszkę, bo kruche ciasto z gruszkami, budyniem i kruszonką z łatwością przetrzyma kilka dni w lodówce.

Kruche z gruszkami, budyniem i kruszonką – przepis:

Spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g mąki krupczatki
  • 50 g cukru bialego
  • 150 g masła schłodzonego
  • 1 jajko (duże)

Wymieszaj razem suche składniki. Wkrój wiórki ze schłodzonego masła i rozcierając je pomiędzy palcami z mąką – zrób mokrą kruszonkę. Następnie dodaj jajko, zagnieć szybko w kulę i schowaj na jedną godzinę do lodówki, aby ściągnęło.

Po godzinie wyłóż kruchy spód pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia i rozwałkuj na kształt tortownicy, ale o odrobinie większej średnicy.  Przełóż ciasto i dolep brakujące miejsca. Całość podziurkuj widelcem i tak przygotowane wstaw ponownie do lodówki do schłodzenia (około 30 minut)

Piecz w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 25 minut – spód powinien złapać lekko złotą barwę. Przestudzić bez wyciągania z formy.

Krem budyniowy:

  • 250 ml pełnotłustego mleka
  • laska wanilii (lub ew. 2 łyżeczki cukru waniliowego)
  • 3 żółtka z dużych jaj
  • 50 g cukru cukru
  • 1 duża łyżka mąki pszennej
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej

Do małego garnka o szerokim i grubym dnie (aby mleko nie przywierało) wlej mleko oraz dodaj laskę wanilii i zagotuj na średnim ogniu.

Oddzielnie w sporej misce utrzyj żółtka z cukrem do białości (powinien powstać gładki kogel-mogel). Do jajecznego kremu dodaj przesiane wcześniej mąki i zmiksuj do połączenia się składników.

Teraz trudniejsza część – czas połączyć ubite żółtka z podgrzanym mlekiem w taki sposób, aby całość się nie zważyła i nie powstała jajecznica. Połowę zagotowanego mleka wlej cienkim strumieniem do jajek – ciągle je ubijając. Następnie te właśnie jajka z połową mleka wlej do pierwszej połowy mleka – do garnka. Na średnim ogniu, ciągle mieszając, delikatnie zagotuj całość do momentu, aż będzie odpowiednio gęste. Mówiąc krótko – ma powstać pyszny, waniliowy budyń 🙂

P.S. Tę część z kremem budyniowym możesz łatwo pominąć poprzez zrobienie około litra budyniu z torebki 🙂 A co!

Piana z białek:

Wcześniej odłożone białka z trzech jajek umieść w wysokim naczyniu i ubij ze szczyptą soli na dość sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo około 4 łyżek cukru pudru. Na koniec dodaj jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej..

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g płatków jaglanych drobnych (mogą być owsiane lub wiórki kokosowe)
  • 50 g cukru
  • 120 g masła z lodówki

Wszystkie składniki kruszonki dobrze rozetrzyj pomiędzy palcami do momentu aż uzyskasz satysfakcjonującą Cię strukturę kruszonki. Całość schłodź w zamrażalce.

Składanie ciasto – ostatnie kroki 🙂 :

Na podpieczonym wcześniej spodzie rozsmaruj krem budyniowy, na nim cienkie plastry gruszki  (zużyłam całe dwie :)) i kilka zamrożonych  malin dla koloru i smaku. Na owocach rozsmaruj ubitą pianę z białek, a na nią sypnij kruszonką.

Całość piecz przez około 40 minut, ale już w 180 stopniach bez termoobiegu! Czas warto sprawdzać na bieżąco podczas pieczenia.

Voila la! Kruche ciasto z gruszkami, budyniem i kruszonką GOTOWE 🙂

Smacznego

Gosia

You may also like